Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че в Северно Косово

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че в Северно Косово
Коментари Харесай

Вучич: Проблемите идват от специалните части на косовската полиция

Президентът на Сърбия Александър Вучич сподели, че в Северно Косово 52-ма ранени сърби са потърсили помощ в клиничен център в Северна Митровица, а ранените евентуално са повече след вчерашните конфликти в Звечан сред протестиращи сърби и косовската полиция и мироопазващата задача на НАТО в Косово КейФОР, съобщи Танюг, представен от Българска телеграфна агенция.

В изключително послание към нацията нощес президентът сподели, че не КейФОР е пречил на сърбите, а специфичните елементи на косовската полиция РОСУ и албанските кметове на общини. По думите му комендантът на КейФОР за район Изток е споделил, че схваща сръбските претенции и ще ги съобщи на съответните органи.

„ След това КейФОР слага изискване сърбите да пропуснат два военни автомобила на РОСУ зад кордона на КейФОР, който се намира по-близо до общината, тъй като техните албански служители на реда извънредно се опасяват от присъстващите сърби, макар че самите сърби са обградени двойно от РОСУ и КейФОР “, означи Вучич.

Вчера жителите от обитаемоте най-вече със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово стачкуваха пред постройките на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестиращите влязоха в конфликти с полицията в община Звечан. Около 25 военни от КейФОР бяха ранени – 20 унгарци и 14 италианци, прецизира ДПА. След като протестиращите сърби не позволиха прекосяването на колите на РОСУ, бойците са употребявали сълзотворен газ и шокови бомби, с цел да защитят косовските служители на реда в колите и да разпилян протестиращите. Сърбите са ги замеряли с камъни, стъклени бутилки и други предмети.

„ Заедно с останалите момчета, в първия ред са били (представителите на най-голямата партия на косовските сърби „ Сръбска листа “) Игор Симич и Горан Ракич. Започнали са да ги удрят сред краката, по главите, а тежки пострадвания е получил Драгиша Милович, който е бил в първия ред и се намира в клиничния център в Северна Митровица “, заяви още Вучич, представен от Танюг.

Вучич прикани интернационалната общественост да „ вразуми своето дете “ премиера на Косово Албин Курти, „ тъй като това дете може да провокира такова знамение, каквото никой различен не е предизвиквал “. Той акцентира, че Сърбия ще направи всичко, с цел да опази мира.

Самият Курти сподели, че осъжда нападенията против косовската полиция, КейФОР и публицисти.

„ Ултранационалистичните сръбски графити по колите на НАТО са тъмен спомен в Косово. Искаме мир и сигурност “, написа Курти в Туитър профила си.

Докладчикът в Европейския парламент за Косово Виола декор Крамон оцени, че Прищина не е трябвало да изпраща полиция в Северно Косово без интернационална поддръжка.

„ Дали е политически умно да изберете кметове с няколкостотин гласа или даже по-малко, макар че знаете, че болшинството не е гласувало на тези избори? Въпросът е дали е мъдро да се влиза в общинските здания с поддръжката на специфичните елементи на полицията? “, разяснява декор Крамон.

По думите ѝ, не всички сърби в Северно Косово са срещу управляващите в Прищина, само че „ насилствените дейности на прищинските управляващи ги бутат към Белград “. Според нея натискът на интернационалната общественост върху Сърбия би трябвало да се усили.

Етикети: Александър ВучичКосовоСърбия
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР