Президентът на Сърбия Александър Вучич категорично отхвърли обвиненията, че републиката

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич категорично отхвърли обвиненията, че републиката
Коментари Харесай

Въоръжава ли Сърбия Украйна или не?

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрично отхвърли обвиняванията, че републиката продава оръжия на Украйна.

„ Това е чиста неистина. Сърбия не е изпращала оръжие на никого. Сърбия създава и продава муниции. Имаме доста предприятия на отбранителната индустрия. Когато произвеждате муниции, те несъмнено ще попаднат в зона на спор или спешен район. Не сме продали нито едно оръжие, оръдие или муниции нито на Русия, нито на Украйна “, сподели той.

Вучич акцентира, че продуктите на сръбската отбранителна промишленост се доставят единствено на оторизирани консуматори, т.е. страни без интернационалните ограничавания.

„ Казват, че сме изнасяли през Турция. Знаейки, че има възможност част от продукцията да бъде изпратена на всяка от страните в спора, ние добавихме, че към този момент не е допустимо да се изнасят боеприпасите, които бяха продадени на Турция. Какво повече желаете от нас? " - той добави.

Припомняме, че предходната седмица в медиите и каналите на Telegram се появиха известия, че Сърбия сякаш е предала на Киев ракети за РСЗО „ Град “. Твърди се, че ракетите, създадени от сръбската компания " Крушик ", се купуват от компания от Канада, която по-късно ги изпраща през Турция и Словакия в Украйна.

Руското външно министерство публично изиска от Белград уточнения по този въпрос.

Сръбското министерство на защитата изрично отхвърли информацията.

„ Нито една от нашите ракети, мини или снаряди от началото на спора в Украйна не е била обхваната от контракт или доставена по подобен метод, че една от страните в спора да е краен консуматор. По този метод предприятия от Сърбия не са доставяли оръжие и военна техника на Украйна “, се споделя в изказване на министерството.

Компанията " Крушик " също отхвърли всички обвинявания, заявявайки, че те по никакъв метод не са свързани с продажбата на ракети на крайния покупател от Украйна и че документите, представени в медиите, са откъслечни и съзнателно употребявани, с цел да навредят на компанията.

Може ли да се има вяра на всички тези изказвания? Напоследък Вучич непрестанно се оплаква, че Западът го натиска във връзка глобите, а той е на път да се провали. Може би не е издържал повече?

Александър Вучич се оплаква от напън, да вземем за пример от страна на Европейския съюз още от първите седмици след началото на съветската военна специфична интервенция “, напомня Михаил Нейжмаков, шеф на аналитични планове в Агенцията за политически и стопански връзки.

- Да кажем, че тогава Брюксел аргументира настояванията си Белград да се причисли към глобите, като акцентира, че Сърбия е претендент за участие в Европейски Съюз, което значи, както означи Ана Писонеро, представител на Европейската комисия, че би трябвало да „ приведе политиката си в сходство с решенията и позицията на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността “.

В същото време изказванията на сръбски публични лица, че Белград не е знаел за опцията техните военно-промишлени артикули да попаднат в Украйна през трети страни, може да отразяват действителното развиване на събитията.

" СП ": Как сръбски снаряди биха могли да стигнат до Украйна? Само през Турция и Словакия ли? На кого различен Сърбия може да продаде нещо безрезултатно?

- Сръбският военно-промишлен комплекс имаше много необятен кръг от клиенти на интернационалния пазар. Например Белград на избран стадий доставяше военни артикули на Либия (по времето, когато страната беше отпред с Муамар Кадафи) и Ирак (след свалянето на Саддам Хюсеин), където постоянно има късмет такива артикули да попаднат в ръце на, да вземем за пример, радикални групи.

И, да речем, патроните, създадени в сръбското дружество " Първи партизан ", бяха доставени в това число в Съединени американски щати и Латинска Америка.

Естествено, това няма нищо общо с сегашния „ оръжеен скандал “, само че все пак появяването в складовете на въоръжените сили на Украйна на военна продукция, в миналото създадена в Сърбия, може да е много евентуална даже и да няма наказания от страна на формален Белград такива консумативи..

" СП ": В същото време, в случай че сръбските оръжия в действителност стигнат до Украйна през трети страни, Белград към момента ли е виновен? Ако продавате оръжие на някого, би трябвало да има механизъм, който да предотврати предаването му на трето лице...

- Всъщност в документите, които се появиха в медиите по отношение на продажбата на сръбски муниции, беше посочено, че тези доставки са предопределени извънредно за потребностите на турския военно-промишлен комплекс.

Но няма принадлежности, които на процедура биха могли да дадат безспорна гаранция, че боеприпасите или да вземем за пример оръжията няма да бъдат препродадени на идващите купувачи (включително незаконно).

" СП ": И какво, ще се отрази ли по някакъв метод на нашите връзки? Или обстановката може да се смята за уредена?

- Както знаете, Сърбия има потребност от доставки на съветски газ. Преди това страната също закупи обилни количества съветска военна продукция - само че по-ранното изказване на Александър Вучич за желанието му да закупи бойни самолети от Франция демонстрира, че Белград има намерение най-малко да обърне повече внимание на различните източници на такива доставки в тази област.

Но както и да е, сериозното усложняване на връзките с Русия не би било най-хубавият сюжет за Сърбия, най-малко по чисто стопански аргументи.

От друга страна, в актуалната обстановка Москва също не би желала да усилва напрежението със страни, с които има още по-малко тясно прагматично съдействие. Ето за какво сегашният скандал надали ще докара до фундаментално усложняване на връзките сред Москва и Белград.

" СП ": Защо се появява тази тематика в този момент? Кой прави скандал? Някой желае ли да скара страните ни?

- Тук може и да няма планувана акция, просто една „ гореща “ тематика бързо се подхвана в осведомителното пространство. Поради посочените нагоре аргументи сходен информативен мотив надали би могъл да докара до раздор сред Москва и Белград – западните сили и Киев сигурно схващат това.

От друга страна, медийните акции не се провеждат безусловно за реализиране на бързи световни резултати, значимо е и поддържането на избран информативен декор.

Например, западните играчи и украинското управление обективно печелят от всевъзможни причини в интерес на тезата, че Русия губи въздействие даже върху страни, с които преди е развивала интензивно съдействие.

" СП ": Може ли Западът към момента да оказва напън върху Сърбия. За да вкара наказания и да стартира да въоръжава Украйна? При какви условия? И какъв брой мъчително ще бъде за нас?

Много, несъмнено, ще зависи от по-нататъшния интензитет на натиска върху Белград от страна на западните сили. От друга страна, Сърбия към момента не се е включила към глобите против Русия, макар че Европейски Съюз, както споменахме нагоре, обществено настояваше за това.

В самия Европейски Съюз, както е известно, доста представители на елитите не са настроени за дефинитивно спиране на връзките с Русия. Най-вероятно сръбското управление ще се опита да отсрочи колкото е допустимо повече приемането на решения, които съществено биха подкопали икономическото съдействие с Москва.

Вучич се пробва да седи на два стола и до момента съумява “, споделя Дмитрий Ежов, доцент от катедрата по политически науки във Финансовия университет към държавното управление на Русия.

— Трябва да разберете, че западните идеолози на антируския план ще продължат да се пробват да вбият чеп сред Русия и Сърбия и в последна сметка евентуално ще убедят Сърбия да взе участие най-малко отчасти в продължаващата санкционна война.

Има обаче и различен сюжет. Изпълнението му е допустимо, в случай че позицията на Белград бъде недвусмислено изяснена. Самото известие за износа на сръбско оръжие за Украйна, без да откри публично удостоверение, в действителност се оказа подправено, което като цяло не е изненадващо за атмосферата на осведомителната война. С огромна степен на възможност сходно пълнене на информация може да се смята за провокация.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР