Президентът на Сърбия Александър Вучич е поискал да бъдат освободени

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич е поискал да бъдат освободени
Коментари Харесай

В Сърбия се готвят за гражданско неподчинение до оставка на Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич е изискал да бъдат освободени всички задържани по време на демонстрациите на опозицията, оповестява вестник "Данас ", представен от Българска телеграфна агенция. Няма да има опрощение единствено за тези лица, които внесли в постройката на РТС моторен трион и са заплашвали публицисти. Няма да има опрощение и за тези, които са били и заплашвали с нож служители на реда на митинга пред президентството на Сърбия, написа сръбското издание.Вучич е изискал от виновните институции да бъдат признати всички тъжби на задържаните и наказаните поради насилственото навлизане в постройката на националната телевизия РТС и по време на митингите пред президентството на Сърбия, като се изключи тези, които са направили най-тежки закононарушения.
Вестникът напомня, че възпитаници и преподаватели от Философската гимназия в Белград са протестирали през вчерашния ден, настоявайки да бъде освободен техния съученик Павле Цвеич, задържан в неделя сутринта за присъединяване в гражданските митинги. Протестиращите обявиха, че дават 48 часа за освобождението на техния другар или ще призоват възпитаници от останалите учебни заведения да се причислят към митинга.
"Данас " отбелязва, че представители на Съюза за Сърбия са призовали виновните институции и президента Александър Вучич да освободят задържаните поради безредиците на митингите и са оповестили, че в противоположен случай ще провеждат мирни митинги и наряди пред президентството.
Председателят на Народната партия Вук Йеремич съобщи, че всички претенции на опозицията и жителите, които стачкуват в цяла Сърбия, са се свели единствено до едно - оставка на президента на Сърбия и ръководител на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич при съглашение за почтени и демократични избори. Йеремич разгласи, че е допустима радикализация на митингите в смисъл на гражданско непокорство, в случай че това искане не бъде изпълнено.Най-безболезненият модел за излизане от сегашната рецесия е насрочването на почтени и честни избори, със свободни медии шест до девет месеца преди тяхното производство, е декларирал Йеремич, представен от в. "Данас ". Ако властта отхвърли това искане, моето мнение е, че би трябвало да влезем в разнообразни форми на гражданско непокорство - от спиране на образованието в университетите до обсада на пътища и институции, декларирал Йеремич пред радио-телевизия Войводина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР