Президентът на Сърбия Александър Вучич е подписал заповед за повишаване

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич е подписал заповед за повишаване
Коментари Харесай

Сръбската армия е поставена в повишена бойна готовност

Президентът на Сърбия Александър Вучич е подписал заповед за повишение на бойната подготвеност на частите на армията до най-високо равнище и им е наредил незабавно да тръгнат към границата с Косово.

" Наредено е незабавно придвижване към административната линия с Косово ", съобщи министърът на защитата на Сърбия Милош Вучевич, като добави, че заповедта на армията към този момент е почнала дейностите по осъществяването на заповедта на президента Александър Вучич.

Тя идва в миг, когато сърбите в град Звечан в Северно Косово стигнаха до конфликти с косовската полиция при опита й да помогне на новоизбрания кмет - етнически албанец да влезе в офиса си. Сирени имаше в Зубин поток и Косовска Митровица - общини, обитаеми най-вече със сърби.

Президентът Вучич предизвести, че протичащото се в Северно Косово, където по думите му управляващите в Прищина завладяват постройките на локалната власт, не е игра и това заплашва сигурността на всички в района. Гласуването на локалните избори беше бойкотирано от сърбите, които са болшинство в тази зона.

" Ясно е, че се прави гнет срещу сръбската общественост в Косово ", съобщи министърът на защитата на Сърбия. Той акцентира, че армията ще брани суверенитета на страната и правото на живот на всички нейни жители.

Сръбският президент взел това решение поради " насилието, което специфичната полиция на Албин Курти прави над сръбското население в Звечан, Зубин поток и Лепосавич ", пишат сръбски издания. Също по този начин сръбският президент е изискал от НАТО незабавно да бъде прекъснато насилието против сръбското население.

Всичко това се случва, когато болшинството от чиновниците във краткотрайните органи и други институции са на път за Белград, с цел да участват на протест, призован от президента на Сърбия Александър Вучич. Вчера новите ръководители на общините в Зубин Поток, Звечан и Лепосавич поставиха клетва и поеха отговорностите си като първите ръководители на общини от албанска народност. Кметът на Зубин Поток Измир Зечири, който завоюва 197 гласа на локалните избори на 23 април, постави клетва през вчерашния ден в село Чабра. Кметът на северната част на Косовска Митровица Ерден Атич постави клетва на 19 май и завоюва 553 гласа на изборите, напомня телевизия РТС.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР