Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че руският президент

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че руският президент
Коментари Харесай

Байдън: Путин скъпо ще си плати |

Президентът на Съединените щати Джо Байдън съобщи, че съветският президент Владимир Путин „ ще заплати висока цена “ за нашествието в Украйна.

По време на първата си тирада за положението на съюза Байдън приказва и за сплотеността на съдружниците.

Американският президент начерта проекти за справяне с инфлацията в Съединените щати. Речта му продължи 62 минути.

Украйна бе първият акцент в речта на Байдън. Той съобщи, че Съединените щати се причисляват към Канада и Европейския съюз и затварят въздушното си пространство за съветски самолети в отговор на нашествието.

Байдън сподели, че съветският президент Путин е решил неверно готовността на Съединени американски щати и съдружниците да отговорят на съветската експанзия. Той означи, че Путин е очаквал светът да се поддаде, само че вместо това е срещнал „ стена от мощност, която в никакъв случай не е очаквал или си е представял – той срещна украинския народ. “

„ Той отхвърли многократни опити за дипломация, той счете, че Западът и НАТО няма да отговорят. Той счете, че може да ни разедини вкъщи, в тази зала, тази нация. Той счете, че може да докара до разцепление също в Европа. Путин сгреши. Ние сме подготвени. Ние сме обединени. И това направихме – останахме обединени. “

Американският също обоснова глобите и смисълът от НАТО с думите:

„ От историята научихме следния урок – когато диктаторите не заплащат цена за тяхната експанзия, те предизвикват повече безпорядък. Те не престават. И цените и заканите за света и Америка не престават да се повишават. “

Байдън сподели още:

„ Знам, че новините от това, което се случва могат да са обезпокоителни за всички американци, само че желая да знаете – ще сме добре. Когато историята за този миг е написана - войната на Путин в Украйна ще е направила Русия по-слаба, а по-голямата част от света по-силна “.

Американският президент приказва пред двете камари на Конгреса. Сред гостите бе и посланикът на Украйна в Съединените щати Оксана Маркарова, която получи бурни овации от пристигналите.

Подкрепа бе показана и на открито с веещи се наред с американското и знамето на Вашингтон украински флагове по Пенсилвения авеню, което свързва Белия дом с Капитолия. Знамената бяха сложени по разпореждане на кмета на американската столица. Синьо-жълти знамена и облекла с тази палитра можеха да се видят и в Конгреса по време на речта.

Една от вътрешнополитическите тематики бе тази за инфлацията. Байдън прикани и за фокус върху американското произвеждане и вериги за доставки.

„ Имаме избор. Един метод за справяне с инфлацията е да понижим заплатите и да създадем американците по-бедни. Аз имам по-добър проект за справяне с инфлацията. Намалете цените си, не заплатите. Правете повече коли и полупроводници в Америка. Повече инфраструктура и нововъведения в Америка. “

По тематиката за Covid-19 американският президент прикани за превъзмогване на политическите разлики:

„ Спрете да гледате на Covid като разделяща линия. Вижте го като това което е: ужасна болест. “

Байдън приказва в миг, в който съгласно изследване от предишния месец, представено от АП 44 % утвърждават по какъв начин той се оправя със отговорностите си, а 55 % не утвърждават. През юли предходната година 60 % са одобрявали работата му, добавя АП.

Традиционно след речта на президента се изрече и опозиционната партия. Тази година републиканците показа губернаторът на Айова Ким Рейнълдс. Тя прикани американците „ да са обединени в взаимност със смелите украинци, които с кураж пазят страната си срещи тиранията на Путин. “ Но Рейнълдс също подлага на критика Байдън и демократите, които съгласно нея връщат страната в края 70те и началото 80те, когато в страната е имало огромна инфлация, растеж на закононарушенията, a “Съветската войска се е опитвала да преначертае картата на света. “

Рейнълдс уточни като провали на администрацията в чужбина съпроводеното с безпорядък евакуиране от Афганистан, тестванията с балистични ракети на Северна Корея и съветската инвазия в Украйна. Тя добави, че Америка „ реагира на събитията в света вместо да ги води “ и че е време Съединените Щати да показват мощ по света.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР