Байдън казва, че САЩ „няма да се отдалечат“ от Украйна на фона на бюджетни сътресения

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън казва, че помощта за
Коментари Харесай

Президентът на Съединените щати Джо Байдън казва, че помощта за Украйна ще продължи да тече засега, докато той се опитва да увери съюзниците в продължаваща подкрепа за военни усилия.

Но времето изтича, каза президентът в неделя в предупреждение към Конгреса, който гласува да предотврати спирането на работата на правителството чрез приемане на пакет за краткосрочно финансиране, с който се отказа помощта за Украйна в борбата срещу Русия.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Спирането на правителството на САЩ е предотвратено. Какво се случва след това?Украйна изкушава западните производители на оръжие с план за „голям военен хъб“Как проруска партия, спечелвайки вота в Словакия, ще се отрази на войната в Украйна?Какво е спиране на работата на правителството на САЩ и кой ще бъде засегнат?край на списъка

„При никакви обстоятелства не можем да позволим американската подкрепа за Украйна да бъде прекъсната“, каза Байдън.

„Имаме време, не много време и има огромно чувство за спешност“, каза той, отбелязвайки, че законопроектът за финансирането продължава само до средата на ноември.

Байдън призова Конгреса да договори пакет от помощи възможно най-скоро.

„По-голямата част от двете партии – демократи и републиканци, Сенатът и Камарата на представителите – подкрепят подпомагането на Украйна и бруталната агресия, наложена им от Русия“, каза той в обръщение от Белия дом .

„Спрете да играете игри. Направете това“, каза Байдън, добавяйки, че очаква републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти скоро да осигури приемането на отделен законопроект за финансирането на Украйна.

„Искам да уверя нашите американски съюзници, американския народ и хората в Украйна, че можете да разчитате на нашата подкрепа. Няма да си тръгнем“, каза той.


Виси на косъм

Въпреки опитите на Байдън да успокои Киев, бъдещето на американската помощ за Украйна виси на косъм след последно издишано споразумение за избягване на затварянето на правителството.

Въпреки че компромисът, постигнат в Конгреса късно в неделя, намали новото финансиране за Украйна на фона на съпротивата на твърдолинейните републиканци, остава неясно какво може да се случи след това.

Байдън и неговата Демократическа партия казват, че САЩ са длъжни да помогнат на Украйна да се противопостави на нахлуването на руския президент Владимир Путин, предупреждавайки, че ако не го направят, това може да насърчи други нации в бъдеще.

Но въпросът е станал толкова политизиран във Вашингтон, че съдбата на жизненоважна военна помощ сега е застрашена, точно когато Киев се опитва да постигне напредък в своята бавна контраофанзива преди настъпването на зимата.

САЩ бяха основен поддръжник на Украйна, след като Русия я нахлу миналата година, и Байдън се опита да обедини света, както и собствената си страна, за да запази тази подкрепа.

Байдън увери украинския президент Володимир Зеленски по време на посещение във Вашингтон миналия месец, че силната подкрепа на САЩ за неговата война за отблъскване на руските нашественици ще бъде запазена въпреки съпротивата на някои републикански депутати.

Байдън призова републиканците да продължат бързо, за да избегнат нова криза през ноември.

„На ръба трябва да се сложи край. И не трябва да има друга... криза“, каза той. „Настоятелно призовавам моите приятели републиканци в Конгреса да не чакат. Не губете време, както правехте през цялото лято. Приемете едногодишно бюджетно споразумение. Спазвайте сделката, която сключихме преди няколко месеца.“

Байдън отказа да преценява дали демократите трябва да подкрепят Маккарти, ако той има нужда от гласовете им, за да запази поста си като председател на Камарата на представителите. Президентът каза, че ще остави това на лидерите на демократите в Конгреса да решат.

САЩ одобриха четири кръга помощ за Украйна в отговор на инвазията на Русия на обща стойност около 113 милиарда долара, като част от тези пари отиват за попълване на американското военно оборудване, изпратено на фронтовите линии. През август Байдън призова Конгреса да предостави допълнителни 24 млрд. долара.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg