Президентът на Съединените щати Джо Байдън днес подписа документите, с

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън днес подписа документите, с
Коментари Харесай

Зелена светлина! Джо Байдън подписа за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Президентът на Съединените щати Джо Байдън през днешния ден подписа документите, с които утвърждава присъединението на Финландия и Швеция към НАТО, заяви Ройтерс. Това е най-значителното разширение на военния алианс от 90-те години на предишния век насам. Присъединяването на двете скандинавски страни е отговор на съветската инвазия в Украйна.

Байдън подписа американския " набор от документи за ратификация ", приветствайки двете страни, което е последната стъпка за утвърждението им от страна на Съединените щати.

" Вярвам, че това беше и е преломен миг за алианса и за по-голямата сигурност и непоклатимост освен за Европа и Съединените щати, само че и за целия свят ", съобщи американският президент по отношение на влизането на Финландия и Швеция в НАТО.

Миналата седмица Сенатът на Конгреса на Съединени американски щати поддържа разширението на алианса с голямо болшинство от 95 " за " и единствено 1 " срещу ", което е рядка демонстрация на двупартийно единение в мощно разделения Вашингтон. Сенаторите от Демократическата партия, както и тези от Републиканската партия изрично утвърдиха участието на двете скандинавски страни, определяйки ги като значими съдружници, чиито съвременни армии към този момент работят в тясно съдействие с НАТО.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР