Президентът на Русия Владимир Путин възложи да се въведе прекратяване

...
Президентът на Русия Владимир Путин възложи да се въведе прекратяване
Коментари Харесай

Путин спира огъня за Рождество Христово по Юлиянския календар

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди да се вкара преустановяване на огъня по цялата линия на военните дейности от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари , заяви пресслужбата на Кремъл, базирайки се на инструкциите на президента, предава ТАСС.

" Предвид, разпореждам на министъра на защитата на Руската федерация да вкара режим на преустановяване на огъня по цялата линия на прикосновение сред страните в Украйна от 12:00 часа на 6 януари тази година до 24:00 часа на 7 януари тази година ", се споделя в текста на документа, възложен от пресслужбата.

" Въз основа на обстоятелството, че огромен брой жители, изповядващи православието, живеят в регионите на военните дейности, ние призоваваме украинската страна да разгласи преустановяване на огъня и да даде опция на хората да участват на богослуженията на Бъдни вечер, както и в деня на празника Рождество Христово ", се споделя още в инструкцията.

По-рано в четвъртък патриархът на Москва и цяла Русия Кирил се обърна към страните, участващи в спора, като прикани за преустановяване на огъня и коледно помирение в Украйна, както и в Донбас и другите " нови " (анексираните-бел.ред.) райони на Руската федерация, където се водят военни дейности.

Православната черква по Юлиянския календар отбелязва Рождество Христово на 6 и 7 януари , като по този календар е и Украйна. Тази година обаче доста от украинците се причислиха към отбелязването на празника по Грегорианския   календар на 24 и 25 декември.

Въпреки това на следващия ден и вдругиден ще бъдат още веднъж празнични в Украйна. Вчера пресслужбата на Украинската православна черква (УПЦ) заяви, че нейният глава митрополит Епифаний ще отслужи работа по случай Рождество Христово в катедралния храм " Успение Богородично " на Киево-Печорската лавра. Преди това в тази катедрала са служили единствено свещеници от Украинската православна черква, която се управлява от Московската патриаршия. От УПЦ Министерство на правосъдието не прецизират дали службите в Успенския катедрален храм ще се организират постоянно. Този храм през днешния ден.

Киевско-Печорската лавра до момента беше под юрисдикцията на Украинската православна черква (УПЦ, до неотдавна част от Московската патриаршия). След началото на съветската инвазия се появиха информации, че свещениците от УПЦ Министерство на правосъдието.

УПЦ, само че за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна черква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей, която се отдели от Украинската православна черква, тогава част от Руската православна черква. Това провокира сред Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.
 Зеленски поздрави празнуващите тази година в условия на война
Зеленски поздрави празнуващите тази година в условия на война

Президентът добави, че украинците няма да чакат знамение, защото сами го създават
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР