Президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор с южноафриканския

...
Президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор с южноафриканския
Коментари Харесай

Путин и Рамафоса обсъдиха срещата на БРИКС

Президентът на Русия Владимир Путин в телефонен диалог с южноафриканския си сътрудник Сирил Рамафоса разиска последни поробности към предстоящата среща на БРИКС (Русия, Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка), която ще се организира в Йоханесбург.

Това оповестява " Интерфакс ", като цитира изказване на пресслужбата на Кремъл.

" Президентът на Южна Африка даде позитивна оценка на резултатите от неотдавнашната руско-африканска среща на върха в Санкт Петербург , което безспорно ще способства за по-нататъшното подсилване на съдействието на Русия с африканските страни ", се споделя в известието.

" В продължение на извършената на 29 юли обособена среща сред Владимир Путин и Сирил Рамафоса бяха разисквани редица въпроси на практическото съдействие сред Русия и Южна Африка, с акцент върху укрепването на търговско-икономическите и капиталовите връзки ", оповестиха от пресслужбата.

В известието се акцентира, че " бе изразена взаимна настройка за по-нататъшно градивно взаимоотношение по настоящия интернационален дневен ред, в това число подготовката за идната среща на върха на БРИКС на 23-24 август в Йоханесбург ".
 Кремъл: Русия без позиция за участието на нови страни в БРИКС
Кремъл: Русия без позиция за участието на нови страни в БРИКС

Въвеждането на единна валута в БРИКС надали е осъществимо в близко бъдеще, добави Песков

Припомняме, че на 3 август стана ясно, че Русия е без позиция за участието на нови страни в БРИКС. 

Разширяването на БРИКС е предмет на полемика, Москва не счита за належащо да излага позицията си по отношение на приемането на съответни нови страни, до момента в който тази тематика не бъде разисквана от всички страни от асоциация. Това сподели пред публицисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. 

Прeдставителят на Южна Африка в БРИКС Анил Суклал сподели, че в този момент към 30 страни демонстрират интерес да се причислят към БРИКС, някои от тях са подали публични заявки, в това число Алжир, Бангладеш, Египет и Етиопия.

Индийският вестник Business Standard, базирайки се на свои източници, заяви, че пет страни могат да бъдат признати в БРИКС на срещата на върха: Аржентина, Египет, Индонезия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Въвеждането на единна валута в БРИКС и други асоциации надали е осъществимо в близко бъдеще, съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация.

" Много страни гравитират към траекторията на потреблението на национални валути във взаимните планове и, естествено, се водят експертни полемики по отношение на опцията, целесъобразността и осъществимостта на проектите за въвеждане на национална валута на някакви интеграционни процеси. "

" Това към момента е спорен развой, ясно е, че ще бъде продължен във времето, в кратковременен проект това надали е осъществимо ", сподели той, разяснявайки предлагането на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва да се мисли за основаване на единната валута на БРИКС и южноамериканския общ пазар (Меркосур) за потребление при взаимни разплащания.

Според Песков процесът на дедоларизация на международната стопанска система " тече непреклонно ".

Тази година Южна Африка ръководи БРИКС. С настъпването на 2024 година председателството минава към Русия.
 Повече от 40 страни аплайват за БРИКС
Повече от 40 страни аплайват за БРИКС

Срещата на върха би трябвало да се организира на 22-24 август
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР