Президентът на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп

...
Президентът на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп
Коментари Харесай

Путин и Ердоган си стиснаха ръцете за источирески меморандум

Президентът на Русия Владимир Путин и турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган си стиснаха ръцете за 10-точков меморандум за Сирия, който беше наименуван от съветския водач " доста значим, в случай че не и решителен ", а турският глава го разказа като " исторически ", съобщи БГНЕС.

Той бе изработен обществено притежание след продължителни диалози в съветския черноморски курорт Сочи във вторник.

Русия и Турция се договориха да обезпечат изтеглянето на кюрдските сили от регионите наоколо до границата на Сирия с Турция и да стартират взаимни патрули. Турция поема контрола над " безвредна зона " в Сирия с дължина към 120 километра и дълбочина 32 километра и съглашението резервира това като " статукво ".

В съглашението се споделя, че всички " детайли и техните оръжия " на милицията ОЗН ще бъдат отстранени от стратегическите градове Манбидж и Тал Рифаат в Северна Сирия.
" Всички терористи на ОЗН в Тал Рифаат и Манбидж ще бъдат изведени отвън този район, дружно с тяхното въоръжение ", сподели Ердоган. Русия и Турция ще стартират взаимни старания за „ улеснение на завръщането на бежанците по безвреден и непринуден метод “ . В Турция има 3,6 милиона сирийски бежанци.-->

В меморандума се оповестява, че страните поддържат процеса на мирните договаряния , стартирани от Турция дружно с Русия и Иран, с цел да намерят " трайно политическо решение " на спора.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР