Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на Япония Шиндзо

...
Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на Япония Шиндзо
Коментари Харесай

Путин и Абе ускоряват преговорите по японско-руския териториален спор

Президентът на Русия Владимир Путин и министър председателят на Япония Шиндзо Абе се споразумяха през днешния ден да ускорят хода на договарянията по решаването на продължаващия повече от 70 години териториален спор. Това заяви представителят на Кремъл Дмитрий Песков след срещата на двамата водачи в Сингапур, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

След Втората международна война Русия и Япония не са подписвали кротичък контракт. Оттогава Токио и Москва спорят за суверенитета върху островна верига, която японците назовават Северни територии, а руснаците - Курилски острови. В края на войната островната верига е окупирана от руски войски, след което локалното японско население е екстрадирано.

ТАСС цитира изказване на Абе, че " въз основа на построеното доверие " с президента Путин териториалният въпрос ще бъде решен и мирният контракт ще бъде подписан. Японският министър председател добави, че ще се срещне с съветския президент по време на форума на Г-20 в Осака през юни следващата година и заяви, че има намерение преди този момент да посети Русия за договаряния на високо ниво.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР