Президентът на Русия прие в резиденцията в Сочи премиера на

...
Президентът на Русия прие в резиденцията в Сочи премиера на
Коментари Харесай

Гърция и Русия предприемат стъпки за подобряване на отношенията

Президентът на Русия одобри в резиденцията в Сочи премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Разговорите им бяха фокусирани върху търговията, енергетиката, Балканите и Източното Средиземноморие, заяви уеб сайтът Keep Talking Greece, представен от БГНЕС.

„ Има място за възстановяване на гръцко-руските връзки в икономическите въпроси, двустранната търговия и туризма “, сподели гръцкият министър председател, който е на публично посещаване в страната. Той означи, че стопанската система на Гърция e нараствала с бързи темпове преди пандемията.
Джо Байдън не е поел никакви " задължения или отстъпки " по настояванията на Путин
Днес президентът Джо Байдън не е поел никакви задължения пред съветския си колега Владимир Путин във връзка с настояванията за блокир...

Гръцкият министър председател посочи значимата роля на Русия в районните въпроси поради позицията й на непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, като сподели, че срещата е опция за продан на отзиви по въпросите на районната сигурност.

Мицотакис се базира на приноса на Русия към гръцката гражданска война от 1821 година тъкмо преди 200 години, довела до основаването на актуалната гръцка страна. Той добави, че 2021 година, оповестена за гръцко-руската година на историята, е подтик за по-тясно съдействие на всички равнища

От своя страна Владимир Путин посочи специфичната връзка сред двете страни и обстоятелството, че годината на историята Гърция-Русия съответствува с 200-годишнината от гръцката гражданска война, в която Русия оказа помощ на гръцкия народ да реализира задачите си.

Той изрази удовлетворение от темповете на повишаване на двустранните стопански и търговски връзки, като означи, че размерът на комерсиалните покупко-продажби през тази година се е върнал на равнищата отпреди пандемията и акцентира, че диалозите с Мицотакис ще обзет по-широк кръг от въпроси.

На взаимната конференция, която последва срещата, Путин съобщи, че през първите девет месеца на годината двустранната търговия се е нараснала с 56%. Руските компании имат мощен интерес да влагат в Гърция и „ чакаме същия отговор от гръцка страна “.
Блинкен: Байдън желае по-стабилни връзки с Москва
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще заявява желанието на Вашингтон за по-стабилни връзки с Москва в иден диалог с съветския лид...

Той добави, че Русия покрива повече от 40% от енергийните потребности на Гърция. „ Русия извършва отговорностите си към Гърция и Европейски Съюз и ще продължи непрекъснатите си доставки на природен газ “. По отношение на Кипър Путин повтори, че Русия поддържа решението за двузонална и двуобщностна федерация.

Мицотакис благодари на Русия, че изпрати през лятото пожарникари в Гърция, с цел да оказват помощ с опустошителните горски пожари, които бушуваха дни наред, макар че в това време в Сибир също имаше огромни пожари.

По отношение на енергетиката Мицотакис сподели, че Русия „ се е потвърдила като благонадежден снабдител на газ за Гърция, тъкмо както и Гърция е благонадежден сътрудник “. „ Важно е всички корекции да не се отклоняват доста от съществуващото съглашение “, добави той.

Коментирайки връзките сред Европейски Съюз и Русия, гръцкият министър председател сподели, че е значимо разговорът да продължи. „ Разпознавам огромните провокации, съзнавам нуждата постоянно да поддържаме каналите за връзка отворени. Русия е част от архитектурата на европейската сигурност “, сподели той.

По време на срещата двамата водачи са разискали въпросите за вложенията и туризма. „ Обсъдихме по-нататъшните вероятности за гръцки вложения в Русия и за съветски вложения в Гърция, тематики, свързани с туризма, по какъв начин можем да приемем повече туристи от Русия идващото лято в Гърция и мисля, че стигнахме до общ проект за деяние “, сподели Мицотакис.
Гърция предложи на Европейски Съюз документ за имунизация да се издава след трета доза
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис предложи на ръководителя на Европейската комисия цифровият европейски документ за ва...

По време на конференцията бе обявено, че Москва е решила да съобщи на Атина архивите на еврейските общини в Гърция, изнесени от нацистите в Германия по време на Втората международна война, които от 1945 година се намират в съветската столица. Според Мицотакис, тази стъпка „ ще ни разреши да затворим нерешения от доста десетилетия въпрос “.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР