Президентът на Румъния Клаус Йоханис свика Върховния съвет за национална

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис свика Върховния съвет за национална
Коментари Харесай

Йоханис след Съвета си по сигурността: Румъния няма да участва във военния конфликт в Украйна

Президентът на Румъния Клаус Йоханис свика Върховния съвет за национална защита (CSAT) в четвъртък на фона на спора в Украйна, заяви уеб сайтът Romania Journal.

Дневният ред на съвещанието включваше въпроси, свързани с последствията за евроатлантическата сигурност в подтекста на експанзията на Руската федерация против Украйна.

Румъния няма да взе участие във военния спор в Украйна, съобщи президентът Клаус Йоханис в края на съвещанието на съвета за национална защита.

„ Русия избра силата на танковете в ущърб на живота на хората “, сподели Йоханис, като уточни, че Русия е агресор, а не жертва.

„ За страдание тази заран Русия избра изцяло противозаконния път на насилието против суверенна страна. Русия отговори с ракети, които удариха украински градове. Днес Русия избра силата на танковете за сметка на човешкия живот. Русия е агресорът и цялата планета вижда това. Но в никакъв случай не е късно гласът на разсъдъка да надделее. Единственият излаз от рецесията е посредством дипломация “, стартира изказването си румънският президент.

Той увери румънските жители, че страната им няма да бъде въвлечена във война.

„ Скъпи румънци, убеждавам ви, че нито един румънец не би трябвало да се опасява за своята и на фамилията си сигурност. Членството в НАТО, партньорството със Съединени американски щати съставляват мощен взаимен чадър за сигурността. Искам да подчертая доста ясно: Румъния няма да бъде въвлечена във военния спор в Украйна. Румъния е подготвена да се оправи с всички стопански и филантропични последствия, които биха могли да доведат до дълготраен спор сред Русия и Украйна “, съобщи Йоханис.

Той сподели също, че укрепването на източния фланг на НАТО е наложително.

„ Нашата мощ е в това, че сме единни против агресор, който заплашва мира на цялата планета. Колкото и да вредят последните ревизионисти на историята, те би трябвало да знаят, че светът, който желаят да възродят, от дълго време не съществува “, съобщи Йоханис.

Румънският президент ще взе участие и в специфичното съвещание на Европейския съвет в довечера, отдадено на последните събития във връзка със сигурността по границите на Украйна.

В същото време румънската войска разгласи, че е задействала военните командни пунктове с пълномощия за наблюдаване на обстановката и съгласуване на силите и средствата, предопределени за съответни обстановки, които може да зародят.

„ Ръководството на Министерството на националната защита е подхванало всички нужни ограничения за реакция, както директно на институцията, по този начин и за поддръжка на другите съставни елементи на системата за национална сигурност, в сходство с авансово квалифицираните проекти за междуинституционално съдействие “, се показва в изказване на Министерството на защитата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР