Президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви кандидатурата си за генерален

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви кандидатурата си за генерален
Коментари Харесай

Румънският президент обяви кандидатурата си за ръководител на НАТО

Президентът на Румъния Клаус Йоханис разгласи кандидатурата си за общоприет секретар на НАТО, съобщи Агенция Франс Прес.


„ Реших да вземам участие в конкуренцията за поста общоприет секретар на НАТО “, сподели Йоханис пред публицисти, добавяйки, че „ поема тази кандидатура от името на Румъния с цялостна отговорност “.

Номинацията на президента Клаус Йоханис ще усложни напъните на някои от съдружниците да назначат отиващия си нидерландски министър председател Марк Рюте като идващ началник на Организацията на Северноатлантическия пакт.

С поддръжката на Съединени американски щати, Обединеното кралство и други огромни страни, Рюте от месеци е считан за любимец да управлява алианса от 31 членове, откакто мандатът на генералния секретар Йенс Столтенберг завърши през октомври.

Но някои членове от източния фланг на алианса отхвърлиха да дадат зелена светлина, защото упорстват за по-голямо посланичество от района на Източна Европа на висши позиции в организацията. Последните ръководители на алианса са от скандинавските страни или Нидерландия.

Естонският министър председател Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Каринс също показаха интерес към позицията, само че страните им в последна сметка се въздържаха да ги предлагат за претенденти. Турция даде да се разбере, че би желала уверения от Рюте, в това число че той няма да се преценява единствено с членовете на Европейския съюз. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР