Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса, който изпълнява длъжността

...
Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса, който изпълнява длъжността
Коментари Харесай

АС: Освободете президента на Мали

Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса, който извършва длъжността ръководител на Африканския съюз (АС), осъди осъществения във вторник боен прелом в Мали и настоя за незабавното освобождение на малийския президент Ибрахим Бубакар Кейта и министрите му, съобщи Агенция Франс Прес.

В официално съобщение, оповестено от южноафриканското президентство, Рамапоса осъди противоконституционната промяна на ръководството в Мали и настоя да незабавното освобождение на президента, премиера и министрите.

Във вторник военните завзеха властта в Мали с бунт и арестуваха президента Кейта, принуждавайки го няколко часа по-късно да разгласи оставката си.

По малкия екран превратаджиите дадоха обещание да провеждат цивилен политически преход и да свикат общи избори в рационален период.

От името на Апелативен съд южноафриканският президент моли за неотложно връщане към цивилно ръководство и прикани военните да се върнат в казармите си.

Рамапоса прикани също народа на Мали, политическите партии и гражданското общество да съблюдават върховенството на закона и да стартират кротичък разговор за споразумяване на различията си.

Рамапоса прикани също африканските сътрудници и интернационалната общественост да осъдят и отхвърлят противоконституционната промяна на режима, осъществена от военните, и да оказват помощ на малийския народ да се върне към гражданската народна власт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР