Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски каза снощи в

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски каза снощи в
Коментари Харесай

Македонският президент пак извива ръцете на България

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски сподели нощес в телевизионно изявление, че Скопие би трябвало да има някаква гаранция от София или Брюксел, че въпросът за включването на македонците с българско съзнание в конституцията на страната ще бъде последното искане на София за повдигане на българската обсада върху началото на договарянията на страната с Европейски Съюз, заяви МИА.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в същото време акцентира, че съглашение с България е допустимо единствено когато има изцяло решение, което ще затвори всички отворени въпроси.

В изявление за Канал 5 президентът Пендаровски сподели, че в случай че България се ангажира да не желае нищо в допълнение за деблокиране на европейския път на Скопие, тогава ще бъдат получени двойни гаранции, макар че съгласно него към този момент няма подобен позитивен сигнал от българска страна.

“Ако ми кажете, ние желаеме да бъдат обезпечени правата на българите, живеещи в Република Северна Македония, аз нямам проблем с това, само че по какъв метод? Българската страна счита, че това би трябвало да се направи в самото начало - ще измененията конституцията, ще ги впишете и това ще бъде за нас най-голямата гаранция, че сте съществени при зачитането на правата на българите, които живеят във вашата страна. Мисля, че това е тип изнудване – в случай че измененията конституцията до тази и тази дата, тогава се скланям да не желая нищо повече по този въпрос,” сподели Пендаровски.

Той добави, че в случай че София е сериозна би трябвало да удостовери, че това ще бъде последното искане и в случай че Скопие го извърши, няма да слага други претенции.

Пендаровски уточни още, че в случай че Северна Македония не получим дата за договаряния през юни, тогава ще бъде доста мъчно да бъдат уверени македонците, че би трябвало да продължат със същия възторг да вършат същото по пътя на евроинтеграцията. Спорен него възможностите за повдигане на българската обсада до юни са малко под 50 %.

" Дължи се на първо място на държанието на отсрещната страна. (Българският министър-председател Кирил) Петков направи няколко неща и раздели двустранните договаряния на пет тематики, като историята беше единствено една от тях. Той направи всичко по прекрасен метод и говорихме по доста тематики. Шансовете понижават, тъй като за жалост българската страна през последния месец желае да върне историята в центъра. Нямам поради Петков, а други фактори вътре и отвън българското държавно управление,” сподели Пендаровски.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък нощес в изявление за предаването " Клик плюс " по телевизия TV21 сподели, че не може да се беседва за частични претенции от двете страни и че съглашение с България е допустимо единствено когато има изцяло решение, което затваря всички отворени въпроси, и ще значи абсолютно унищожаване на блокадата пред началото на първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейски Съюз.

Той добави, че политическите въпроси с България се разискват от специалисти от външните министерства, които обменят хрумвания и организират срещи, само че сега няма документ, който да е допустим и за двете страни.

В момента няма финален документ, допустим и за двете страни. Когато има подобен документ, той ще бъде споделен с институциите у нас и в България, сподели Ковачевски.

Премиерът акцентира, че решението с България би трябвало да се основава на опазване достолепието на двата народа и в двете страни, тъй като единствено тогава ще се стигне до решение. По думите му никой няма право да накърнява гордостта на жителите на двете страни, като добави, че македонската конституция не е книга, която се отваря или затваря по избор. Ковачевски съобщи, че не желае да приказва за македонския език и еднаквост.

" Идентичността и езикът въобще не са предмет на диалог. Не е предмет на диалог, нито съм приказвал, нито ще приказвам за идентичността и езика на македонския народ. Това е нещо, което е наше, нещо, което сме имали, което имаме и което ще имаме и в бъдеще и това ни дефинира като народ, " сподели Ковачевски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР