Президентът на Република Македония Георге Иванов (в ляво) © Юлия

...
Президентът на Република Македония Георге Иванов (в ляво) © Юлия
Коментари Харесай

Борисов отказа среща с македонския президент

Президентът на Република Македония Георге Иванов (в ляво)

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Какво следва за " Република Северна Македония "

Споразумението отваря вратите на Европейски Съюз и НАТО за страната, само че пътят до такава степен е дълъг
13 юни 2018
Гръцките медии: Република Северна Македония е новото име
12 юни 2018
Нова вяра за Македония

Атина и Скопие са покрай решение на разногласието за името. Но преди края има още стъпки
7 юни 2018 Премиерът Бойко Борисов отхвърли да се срещне с президента на Македония Георге Иванов, който е в София по покана на българския президент Румен Радев, удостоверяват от държавната пресслужба. Външният министър Екатерина Захариева също няма да се срещне с македонския държавен глава.

Иванов пристигна в София, ден откакто разгласи, че ще наложи несъгласие на контракта за новото име на страната си, контрактувано сред министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Разпрешаването на разногласието за името е основно за задвижването на процеса по евроинтеграцията на югозападната ни съседка.

Българското държавно управление на собствен ред приема постигнатото единодушие за името Северна Македония.
" Нашата позиция е кардинална и е ясна, както и на цялата интернационална общественост. Ясна е и позицията на президента на Македония. Българското държавно управление не вижда смисъл да бъде употребявано във вътрешнополитическите диспути в Скопие. Ключова за бъдещето развиване на нашата прилежаща страна е интеграцията в Европейски Съюз и НАТО и тя не трябва да бъде поставяна под въпрос ", се споделя в известие на държавната пресслужба, представено от " Дневник ".

В момента Борисов е в Израел и палестинските територии, само че тази вечер се прибира и имаше опция да се види с Иванов в петък заран. Външният министър Екатерина Захариева пък ще бъде на следващия ден на посещаване в Македония, където ще посети Ново село, Струмица и Скопие на 15 и 16 юни.

Вчера Иванов съобщи в послание до македонците, че текстът на съглашението за името " Северна Македония " разрушава македонската еднаквост, отхвърля правото на самоопределяне и е подписан с " несериозни и непрозрачни договаряния ". " Решението ми е дефинитивно и няма да ме убедят с никакъв напън... да подпиша този нездравословен контракт ", сподели той.

Георге Иванов е във втория си президентски мандат и е повдигнат от опозиционната сега партия ВМРО-ДПМНЕ на някогашния министър председател Никола Груевски, която има мощно националистични възгледи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР