Президентът на Република Косово Вьоса Османи пристига на официално посещение

...
Президентът на Република Косово Вьоса Османи пристига на официално посещение
Коментари Харесай

Президентът на Косово идва на официално посещение в София

Президентът на Република Косово Вьоса Османи идва на публично посещаване у нас по покана на президента Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на президента.  

Двамата президенти ще обсъдят тематики от двустранния и районния дневен ред, както и Европейската вероятност на Косово. Ще бъдат прегледани опциите за усилване на съдействието в сферите на стопанската система, вложенията, енергетиката, превоза, туризма, образованието, науката и културата. 

На 30 ноември, сряда, от 10:00 часа на пл. " Св. Ал. Невски " Румен Радев ще посрещне Вьоса Османи с публична гала. Президентът на Косово ще отдаде респект пред Паметника на Незнайния боец.   

От 10:30 часа на " Дондуков " 2 двамата президенти ще проведат среща на " четири очи ", след което ще се състоят пленарните диалози сред формалните делегации на България и Косово.  

В 11:45 часа на гала в Гербовата зала в наличието на Румен Радев и Вьоса Османи ще бъде връчен почетен орден на президента на Република Косово на български военнослужещи, взели участие в задачата на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR). Отличието ще получи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов. След награждаването президентите Радев и Османи-Садриу ще създадат взаимни изказвания за медиите.  
В рамките на визитата си у нас президентът на Косово ще бъде удостоена с почетен знак на Софийския университет " Св. Климент Охридски " с огърлица. Вьоса Османи ще има срещи с ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов, както и с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова. 

Косово подаде молба за участие в Съвета на Европа през май и съгласно сръбския вестник " Данас ", страната има намерение да подаде молба и за участие в Европейския съюз още през декември. Преди дни на 100-годишнината от основаването на Паневропейското придвижване във Виена, президентът Вьоса Османи заяви, че е извънредно време Европа да отвори вратите и сърцето си за народа на Косово. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР