Президентът на Република Кипър подкрепя повече стратегически споразумения с трети

...
Президентът на Република Кипър подкрепя повече стратегически споразумения с трети
Коментари Харесай

Никос Христодулидис пред Euronews: Кипър подкрепя връщането на сирийските бежанци в родината им

Президентът на Република Кипър поддържа повече стратегически съглашения с трети страни по отношение на миграцията. В изявление за Euronews Никос Христодулидис съобщи, че съглашението на Европейски Съюз с Ливан е дало резултати.

По силата му на Бейрут се дава икономическа помощ в подмяна на съдействие за ограничение на противозаконната имиграция към Европа.

Христодулидис е подготвен да разиска други вероятни решения, в това число центрове за връщане на мигранти.
Готови сме да разгледаме всички разновидности отвън стандартните. Но такива, които са в сходство с интернационалното филантропично право. В това изпитание Върховният комисариат за бежанците на Организация на обединените нации би трябвало да бъде с нас, с цел да подсигурява, че това, което вършим, е по разпоредбите. Повярвайте ми, има разновидности, които ще оказват помощ да се оправим с това огромно предизвикателство, постоянно в границите на интернационалното право.
Никос Христодулидис – президент на Република Кипър

Кипър е една от първите страни от Европейски Съюз, които упорстват за нормализиране на връзките със Сирия, с цел да се улесни връщането на мигрантите. След гражданската война там доста бежанци, избягали в Ливан, се пробват да стигнат до Кипър.
Но Христодулидис слага някои условия.
Не приказвам за режима на Асад, където позициите ни са общи. Но това не може да ни попречи да обсъждаме опцията сирийците да се върнат в родината си. За да стане това, би трябвало да има инфраструктура. Ако няма лечебни заведения, учебни заведения или пътища, тези хора не могат да се върнат.
Никос Христодулидис – президент на Република Кипър

Интервюто се организира часове след тристранната среща сред президента на Република Кипър, генералния секретар на Организация на обединените нации и водача на кипърските турци, като част от напъните за обновяване на договарянията за обединяване на разделения остров.

Христодулидис изяснява за какво това е значимо за Европейски Съюз.
Ако имаме страна, която не може да действа вътрешно, тя няма да действа и на равнище Европейски Съюз, като доста сходни случаи основават проблем в Брюксел. Наша обща позиция е, че всички желаеме да забележим прогрес в връзките ЕС-Турция. Този прогрес минава и през " Кипърския проблем ".
Никос Христодулидис – президент на Република Кипър

Кипър е разграничен след нахлуването на Турция през 1974 г, последвало военен прелом. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР