Президентът на Полша ще се срещне с лидерите на парламентарните

...
Президентът на Полша ще се срещне с лидерите на парламентарните
Коментари Харесай

Полският президент започва консултации за съставяне на правителство

Президентът на Полша ще се срещне с водачите на парламентарните партии следващата седмица, оповестиха от кабинета му, до момента в който нацията чака да види на кого ще разпореди да сформира държавно управление, след като управляващите националисти загубиха болшинството си на общи избори.

Проевропейските опозиционни партии завоюваха болшинство на гласуването в неделя, голяма смяна за Полша след осем години на омраза с Брюксел по въпроси, вариращи от правосъдната самостоятелност до правата на ЛГБТ. Това също по този начин съставлява спънка за десния популизъм в Европейски Съюз.

" Следващия вторник и сряда (24-25 октомври) по покана на президента на Република Полша Анджей Дуда в президентския дворец ще се проведат съвещания с представители на обособените изборни комисии... ", се споделя в изказване на президентския кабинет в обществената медийна платформа X.

" Заседанията ще се проведат поотделно с всяка една от изборните комисии, по реда, съгласуван с резултатите, реализирани от тези комисии на изборите. Дуда сподели преди вота, че ще даде първия късмет за сформиране на кабинет на групата или партията, която завоюва най-вече гласове.

Управляващата националистическа партия " Право и правдивост " (PiS) излезе първа на изборите, само че е малко евентуално да си обезпечи трети мандат в държавното управление заради липса на съдружен съдружник.

Лидерите на трите партии, които желаят да образуват коалиция, приканиха Дуда да не отсрочва вземането на решение.

" Представители на кабинета на президента споделиха, че той има време, само че Полша няма - и това болшинство чака тези решения да бъдат взети бързо ", сподели Михал Кобоско, заместник-лидер на " Полша 2050 ", част от дясноцентристкия Трети път.

Сътрудниците на Дуда обаче споделиха, че президентът не бърза да вземе решение.

" Президентът знае своите отговорности и няма да се поддаде на напън ", сподели помощникът Малгожата Папрочка пред всекидневника Rzeczpospolita.

" Правителство ще бъде формирано в границите на периода, избран в конституцията, при ценене на волята на жителите.

Това значи, че процесът на образуване на ново държавно управление в Полша, най-голямата страна в източното крило на Европейски Съюз, може да отнеме седмици или даже месеци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР