Президентът на Полша подписа днес промени в закона за забраната

...
Президентът на Полша подписа днес промени в закона за забраната
Коментари Харесай

Полша ще премахва паметниците на комунизма

Президентът на Полша подписа през днешния ден промени в закона за възбраната на пропагандата на комунизма, съобщи ТАСС, като се базира на уеб страницата на президентството във Варшава.

Промените, гласувани в Сейма на 22 юни, плануват унищожаване на монументи от руската ера, измежду които и мемориалите в чест на Червената войска. Не подлежат на унищожаване монументи на гробища, а също обекти, които не са изложени на обществен показ или се показват с научни цели, или като творби на изкуството. Не подлежат на премахване и паметници, приети за архитектурни монументи.

Останалите мемориали " в памет на лица, организации, събития или дати, символизиращи комунизма или различен тоталитарен строй " би трябвало да бъдат отстранени в период от 12 месеца след влизането в действие на променения закон.

Експерти са пресметнали, че в Полша има 469 такива обекта, от които 250 са отдадени на Червената войска.

Решенията за това кой монумент дава отговор на законовите условия да бъде отстранен ще взема Институтът за национална памет. Неговите решения могат да бъдат оспорвани от министерство на културата и националното завещание, заяви ТАСС./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР