Президентът на Полша Анджей Дуда в понеделник вечерта даде на

...
Президентът на Полша Анджей Дуда в понеделник вечерта даде на
Коментари Харесай

Моравецки има 14 дни, за да състави новото полско правителство

Президентът на Полша Анджей Дуда в понеделник вечерта даде на премиера Матеуш Моравецки мандат да сформира ново държавно управление, оповестява PAP.

В понеделник се организира учредителната сесия на 10-ия мандат на Сейма, долната камара на Народното събрание, както и сесията на 11-ия мандат на Сената. В сходство с конституцията министър председателят подаде оставка от държавното управление на първата сесия на Сейма.

Припомняме, че Дуда разгласи в послание преди седмица, че след разбор и съвещания е решил да повери задачата за сформиране на ново държавно управление на Моравецки. Тогава той уточни, че нито една комисия не е спечелила независимо болшинство вследствие на парламентарните избори.

" Така взех решение да продължа положителната парламентарна традиция, съгласно която спечелилата група първа получава шанса да сформира държавно управление ", сподели тогава президентът.
 Дуда даде мандат на Моравецки за ново държавно управление
Дуда даде мандат на Моравецки за ново държавно управление

Опит за излаз от рецесията

В рамките на 14 дни след назначението си министър-председателят ще би трябвало да показа на долната камара програмата за деяние на държавното управление дружно с предложение за избор на доверие. За гласоподаване на вота на доверие е належащо цялостно болшинство при съществуване на най-малко половината от законоустановения брой народни представители (231 от 460).

" Сега сме изправени пред интервал на образуване на държавно управление и желая да поканя всички да се причислят към обединението на полските въпроси ", сподели Матеуш Моравецки в послание към Народното събрание по-рано в понеделник, откакто подаде оставка дружно с кабинета си.

Според резултатите от парламентарните избори в Полша на 15 октомври ръководещата партия " Право и правдивост " печели 35,4% от гласовете, а Гражданската коалиция - 30,7%, само че дружно с опозиционните Трети път (14,4%) и Новата Левица (8,6%) получава болшинство в Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР