Президентът на Полша Анджей Дуда ще присъства на Зимните олимпийски

...
Президентът на Полша Анджей Дуда ще присъства на Зимните олимпийски
Коментари Харесай

Полският президент ще присъства на зимната олимпиада в Пекин

Президентът на Полша Анджей Дуда ще участва на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година и ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин, удостовери негов почитан консултант пред Ройтерс. Това се случва на фона на апелите на редица западни страни за дипломатически протест на игрите.

Към протеста на Съединени американски щати в символ на митинг против ситуацията с човешките права в Китай се причислиха Австралия, Англия, Канада и Япония.

" Полша е суверенна страна и сама взема решение политиката си по отношение на Китай... Полша е съдружник на Съединените щати, само че също по този начин има доста другарски връзки с Китай ", съобщи пред Ройтерс съветникът на Дуда по въпросите на външните работи Якуб Кумоч.

Официални лица обявиха пред Ройтерс, че защото връзките на Полша със Съединени американски щати са се влошили при ръководството на президента Джо Байдън, към този момент не е в полза на Полша да продължава да подлага на критика Китай единствено с цел да угоди на американците.

Отношенията на полския президент с Китай в последно време са позитивни, като той се появи изненадващо на срещата на върха 17+1 с Китай, до момента в който други централноевропейски страни изпратиха по-нископоставени представители. Дуда съобщи, че Полша възнамерява да се възползва от географското си състояние, с цел да усили ролята си в търговията сред Европа и Китай.

Държавната осведомителна организация на Полша ПАП първа заяви за проекта на Дуда да участва на Олимпийските игри в Пекин.

Нидерландия и Дания също дадоха обещание да се причислят към дипломатическия протест на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година

Китай отхвърля да нарушава човешките права и осъди протеста като изменничество към олимпийските правила.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР