Президентът на ПЕС събра премиерите от левицата преди решаващата среща

...
Президентът на ПЕС събра премиерите от левицата преди решаващата среща
Коментари Харесай

Станишев: Още днес може да има решение за председател на ЕК. Борим се за Франс Тимерманс!

Президентът на ПЕС събра министър председателите от левицата преди решаващата среща на европейските водачи.
" Франс Тимерманс е най-подходящият избор за ръководител на Европейската комисия. Той еднопосочно завоюва предизборните диспути и въодушеви хиляди европейци да гласоподават за смяна в Европа. През последната седмица водихме интензивни диалози с другите европейски политически фамилии. Бях в непрекъсната връзка и с министър председателите на Испания и Португалия Педро Санчес и Антонио Коща, които водеха договаряния с министър-председателите в границите на Съвета. Благодарение на техните старания, през днешния ден възможностите ни за триумф са още по-големи, тъй като фамилията на ПЕС е единно и добре координирано. Преговорите са в решителна фаза и още през днешния ден може да има резултат от тях. Надявам се на срещата на върха довечера всеки да прояви мъдрост и отговорност, тъй като дълготрайно закъснение на процеса би означавало институционална рецесия в Европейски Съюз. "

Това съобщи водачът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев, който беше хазаин на координационна среща на левите министър председатели преди изключителното съвещание на Европейския съвет през днешния ден в Брюксел.

" ПЕС продължава да се бори за кандидатурата на Тимерманс. Той има опита, волята и визията за нова посока към по-социална и по-справедлива Европа, и е кадърен да събере зад себе си нужното болшинство. Битката ни е за нов обществен дневен ред в Европа и само водачеството на Европейска комисия може да донесе мечтаната смяна. Радвам се, че даже и представители на десницата, измежду които и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, признават качествата на Франс и са склонни да го поддържат. "

" Финалният кръг от договаряния следва и крайното решение към момента е под въпрос. Надявам се довечера да успеем да убедим и последните скептици, че това е единственият верен и вероятен път напред. Националният нарцисизъм и разпределянето на порции сред огромните страни би трябвало да отстъпи пред общоевропейския интерес. Такъв сюжет би бил голям триумф освен за фамилията на ПЕС, само че и за цяла Европа ", съобщи в умозаключение Станишев.

Сред присъстващите на срещата бяха:

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция;

Анти Рине, министър-председател на Финландия;

Антонио Коща, министър-председател на Португалия;

Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта;

Мете Фредериксен, министър-председател на Дания;

Педро Санчеc, министър-председател на Испания;

Петър Пелегрини, министър-председател на Словакия;

Стефан Льовен, министър-председател на Швеция;

Олаф Шолц, зам. министър-председател на Германия;

Франс Тимерманс, водещ претендент на ПЕС за ръководител на ЕК;

Ираче Гарсия Перез, ръководител на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР