Президентът на Перу Педро Пабло Кучински подаде оставка малко преди

...
Президентът на Перу Педро Пабло Кучински подаде оставка малко преди
Коментари Харесай

Президентът на Перу подаде оставка, за да избегне импийчмънт

Президентът на Перу Педро Пабло Кучински подаде оставка малко преди гласоподаване в Народното събрание за негов импийчмънт, което той евентуално щеше да загуби, съобщи ДПА.

В телевизионно послание 79-годишният Кучински съобщи, че е направил всичко по силите си макар непрекъснати офанзиви от опозиционната партия "Народна мощ ", която по думите му е основала "обстановка, в която е невероятно да се ръководи ".

Натискът над Кучински набъбна, откакто четирима от 14-те депутати на личната му партия го приканиха да се отдръпна.

Парламентът щеше за повторно слез декември да гласоподава за импийчмънт на президента поради връзките му с корумпираната бразилска строителна компания "Одебрехт ".

През декември Кучински оцеля на поста си, само че този път основната опозиционна партия "Народна мощ " сподели видеозаписи, в които съдружници на президента се пробват да убедят народен представител да гласоподава срещу импийчмънт в подмяна на инфраструктурни планове в изборния му регион.

Вицепрезидентът Мартин Вискара ще постави клетва като президент на следващия ден, евентуално към 16-17 ч. по Гринуич, съобщи Ройтерс.

Опозиционният народен представител Луис Галарета, който е ръководител на Народното събрание, заяви, че всички парламентарно показани сили са се съгласили да одобряват оставката на Кучински на пленарно съвещание през днешния ден.

Всички министри от държавното управление на Перу са написали заявки за оставка в символ на взаимност с президента Кучински, заяви министърът на труда Хавиер Бареда, представен от ТАСС.

"Щом първият вицепрезидент (Мартин Вискара) встъпи в служба (като президент), той ще би трябвало да назначи собствен министър председател заради оставката на държавното управление. Ние сме длъжни да предадем портфейлите си на новите министри. Президентът Кучински ни е назначил и е вярно да напуснем дружно с него ", сподели Бареда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР