Президентът на Перу Педро Кастильо назначи Гуидо Белидо - член

...
Президентът на Перу Педро Кастильо назначи Гуидо Белидо - член
Коментари Харесай

Марксистът Белидо е новият премиер на Перу

Президентът на Перу Педро Кастильо назначи Гуидо Белидо - член на неговата марксистка партия, за министър-председател, ход, който евентуално ще изнерви вложителите, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Инвеститорите се отнасят внимателно към ново ляво държавно управление, което ще се сблъска със опозиция и в Конгреса.

Белидо, който е определен за народен представител в Конгреса, членува в марксистко-ленинската партия " Свободно Перу ", с която Кастильо завоюва президентските избори.

Назначаването му акцентира тежестта, която " Свободно Перу " ще има в администрацията на Кастильо, която ще работи до 2026 година

Белидо и 18-е министри от кабинета би трябвало да бъдат одобрени от следения от опозицията Конгрес, където лявата ориентировка на Белидо ще срещне твърдо опълчване.

Мнозинството от гласовете в Конгреса са на центристки и десни партии.



Белидо постави клетка в град Аякучо в Андите, където Кастильо - наследник на селски фермери, завоюва с огромна преднина.

42-годишният Белидо е от близкия район Куско и произнесе част от клетвата на коренния език кечуа. Той е малко прочут в политическите кръгове в Лима. Има икономическо обучение и в последно време е работил за националната статистическа организация.

Перуанската стокова борса и националната парична единица нов сол внезапно спаднаха откогато стана ясно, че Кастильо е евентуалният победител на президентските избори, макар че управителният пост в основното министерство на финансите още е незает.

 Гуидо Белидо (вляво) се заклева като министър председател на Перу пред президента Педро Кастильо
Гуидо Белидо (вляво) се заклева като министър председател на Перу пред президента Педро Кастильо
Снимка: БТА/АП

Запознати източници са споделили за Ройтерс, че най-вероятно министър ще стане Педро Франке - сдържан ляв икономист.

Председател на партията " Свободно Перу " е Владимир Серон - неврохирург и болшевик, обожател на държавните управления на Куба и Венецуела.

Серон не можа да се канидадтира за президент и да взе участие в кабинет поради минали обвинявания в корупция, напомня Ройтерс.

Перуанските медии оповестиха, че тази година прокуратурата е почнала следствие против Белидо за хипотетична " прослава на тероризма " след негови изказвания за някогашните бунтовници от перуанска маоистка организация " Сендеро луминосо ", която сееше гнет в страната в интервала 1980-2000 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Страната беше в катастрофарлно положение през 1980 година Перуанците поеха по неправилен път. Те перуанци ли са или не? Те имат права. Какво имате против членовете на " Сендеро "?, беше декларирал Белидо в изявление за електронна медия.

Избран за член на Конгреса, той към този момент ще се употребява от депутатски имунитет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР