Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед

...
Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед
Коментари Харесай

ОАЕ и Саудитска арабия посредничили за размяната на Бритни Грайнър с Виктор Бут

Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са управлявали посредническите старания, с помощта на които беше освободена американската баскетболна звезда Бритни Грайнър при размяната на пандизчии с Русия, се споделя в публикувано през днешния ден взаимно изказване на ОАЕ и Саудитска Арабия, представено от Ройтерс.

Грайнър е пристигнала от Москва в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби на борда на частен аероплан след нейното освобождение от съветските управляващи, се споделя в изказването, до момента в който съветският жител Виктор Бут, някогашен търговец на оръжие, е дошъл с различен частен аероплан от Вашингтон откакто е бил освободен от американските управляващи.

„ Успешните посреднически старания отразяват мощните връзки на другарство, които двете страни имат със Съединените щати и Русия, и значимата роля, изиграна от управленията на двете приятелски страни за подсилване на разговора сред всички страни “, се споделя в изказването на арабски език.

Саудитска Арабия завоюва дипломатическа победа и през септември, осигурявайки свободата на задгранични бойци, пленени в Украйна.

Традиционните съдружници на Съединени американски щати Саудитска Арабия и ОАЕ са членове на алианса на производителите на нефт ОПЕК+, който включва и Русия, и те устояха на натиска на Запада за помощ при слагането на Москва в изолираност поради нашествието в Украйна.

Посредничеството отразява напъните да се покаже, че техните връзки с Русия са от изгода за Вашингтон, който упрекна страните производители на нефт от региона на Персийския залив, че застават на страната на Русия, когато ОПЕК+ се съгласи през октомври да редуцира равнищата на рандеман на нефт макар възраженията на Съединените щати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР