Бола Тинубу от Нигерия представи списък с 28 кандидати за кабинет

...
Президентът на Нигерия Бола Тинубу представи списък с кандидати за
Коментари Харесай

Президентът на Нигерия Бола Тинубу представи списък с кандидати за министри, включително бивш член на основната опозиционна партия.

Имената на 28-те номинирани бяха изпратени на Сената за одобрение в четвъртък, два дни преди крайния срок.

Те включват бивши губернатори, икономисти, здравни експерти, адвокати и съюзници на Тинубу, който положи клетва в края на май.

Сред тях бяха бившият губернатор на щата Ривърс Найсом Уике, бившият губернатор на щата Ебони Дейвид Умахи и президентският говорител Деле Алаке.

Дългогодишен член на опозиционната Демократическа партия на народите (PDP), Уике не подкрепи кандидата на партията, бившия вицепрезидент Атику Абубакар, на тазгодишните избори и вместо това оглави екип от петима отцепили се губернатори на PDP, които се въздържаха да подкрепят каквито и да е претенденти.

Али Пейт, лекар и професор, който подаде оставка като ръководител на глобалния алианс за ваксини GAVI по-рано тази година, също беше включен в списъка на номинираните. Очаква се той да бъде потвърден министър на здравеопазването, пост, който заемаше при правителството на президента Гудлък Джонатан преди десетилетие.

След като на бившия президент Мухамаду Бухари му отне повече от пет месеца, за да назначи своя кабинет през 2015 г., Сенатът измени конституцията, за да ограничи президентите до период от 60 дни за номиниране на кандидати за министри.

Списъкът на Tinubu с 28 номинирани е по-кратък от обикновено; президентите обикновено назначават най-малко 36 министри, за да позволят представителство от всички 36 щата в Нигерия.

Тинубу беше обявен за победител на президентските избори през февруари с 37 процента от гласовете, резултат, който беше оспорен в съда от двамата му основни съперници, Атику Абубакар от PDP и Питър Оби от Лейбъристката партия.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР