Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че идеята за обединяване

...
Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че идеята за обединяване
Коментари Харесай

В Молдова не подкрепят идеята за обединение с Румъния, заяви Санду

Президентът на Молдова Мая Санду съобщи, че концепцията за сливане на страната с Румъния не се радва на огромна поддръжка измежду жителите на републиката, тъй че управляващите се концентрират върху концепцията за европейска интеграция.

„ Има поддръжка за обединяване с Румъния, само че това не е задоволително. Има хора, които предизвикват тази концепция, само че те не са задоволителни. Има поддръжка за интеграция в Европейски Съюз и това е, към което се стремим “, сподели Санду.

Тя удостовери, че към милион жители на Молдова имат и румънски паспорт, само че мнозина се опасяват и от вероятно обединяване на двете страни.

„ Наистина има полемика, която се води отдавна, само че още веднъж няма задоволително поддръжка за това. Но Молдова има задоволително поддръжка, с цел да стане член на Европейски Съюз и това е, към което се стремим, “, акцентира Санду.

Според изследвания на публичното мнение към 60% от жителите на Молдова и към 55% от жителите на Румъния са срещу обединяването на двете страни.

Парламентите на Молдова и Румъния предходната година организираха взаимно съвещание за първи път. Преди това държавните управления на двете страни са заседавали неведнъж, основани са взаимни комисии и работни групи в доста области. Нова среща на законодателните органи на двете страни ще се организира преди края на годината в Букурещ. Според локалните анализатори напрежението в връзките с Руската федерация заради спора в Украйна способства за доближаването сред Кишинев и Букурещ.

През 1918 година Румъния изпраща войски на територията на Молдова, като обрисува граница по река Днестър (без територията на днешно Приднестровие). Съветът на територията, основан в Кишинев, гласоподава за обединяване със прилежащата страна. От юни 1940 година територията на модерна Молдова не е част от Румъния. На територията на двете страни има последователи на концепцията за „ униря “, т.е. обединяването на Румъния и Молдова посредством елиминирането на последната като обособена страна.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР