Президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия, че планира преврат,

...
Президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия, че планира преврат,
Коментари Харесай

Президентът на Молдова обвини Русия, че планира проруски преврат в страната

Президентът на Молдова Мая Санду упрекна Русия, че възнамерява прелом, с цел да смъкна държавното управление на някогашната руска република и да я трансформира в спътник на Москва. Операцията щяла да бъде осъществена благодарение на жители на Беларус, Сърбия и Черна гора.
Планът планува осъществяване на дейности с присъединяване на диверсанти с военна подготовка, облечени в цивилни облекла, които да извършат насилствени дейности, да нападат някои държавни здания и даже да вземат заложници. Всички тези дейности, маскирани под формата на митинги на така наречен съпротива. И в последна сметка насилствена промяна на властта в Кишинев.
Мая Санду, президент на Молдова

Санду твърди, че документи, получени от Украйна, " показват местата и логистичните аспекти на организацията на тази подривна активност ".

Откакто Русия нахлу в Украйна преди близо година, Молдова, някогашна руска република с към 2.6 милиона души население, се пробва да построи по-тесни връзки със западните си сътрудници. През юни тя получи статут на претендент за участие в Европейския съюз.

В същото време страната е наранена от сериозна енергийна рецесия, откакто Москва фрапантно понижи доставките на газ. Инфлацията гони върхове, а имаше и няколко случая с съветски ракети, които са прекосили въздушното пространство на Молдова.

Миналия петък министър-председателят Наталия Гаврилица подаде оставка. В същия ден президентът Мая Санду назначи секретаря на Висшия съвет за сигурност, прозападния икономист Дорин Речан, за нов министър председател.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР