Президентът на Мексико защитава включването на руски военен контингент в парада на независимостта

...
Президентът на Мексико защитава участието на контингент руски войници във
Коментари Харесай

Президентът на Мексико защитава участието на контингент руски войници във военен парад през уикенда

От Associated Press, 18 септември 2023 г., 12:31 ч., Украйна. Мексико осъди инвазията, но възприе политика на неутралитет и отказа да участва в санкциите, тъй като продължава да купува ваксини срещу COVID от 2020 г. от Русия.

Президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отбеляза, че контингент от Китай също е участвал и каза, че са поканени всички страни, с които Мексико има дипломатически отношения.

Лопес Обрадор призна, че проблемът е станал „скандал“, но го приписа на продължаващия спор с медиите, които според него са против него.

„Китайците също бяха на парада, и нямаше толкова много протести“, каза Лопес Обрадор, отбелязвайки, че руски контингент е участвал в миналото, макар и в моменти, когато тази страна не е нахлувала активно в своя съсед.

„Всички държави, с които Мексико има дипломатически отношения, бяха поканени", каза той.

Въпреки това посланикът на Украйна в Мексико Оксана Драмарецка написа в нейните акаунти в социалните медии, че „Гражданско-военният парад в Мексико Сити беше опетнен от участието на руски полк; ботушите и ръцете на тези военнопрестъпници са изцапани с кръв.”

Някои членове на партията Морена на Лопес Обрадор публично изразиха привързаността си към Русия дори след инвазията и Лопес Обрадор често критикува Съединените щати за изпращането на оръжия в Украйна.

Администрацията на Лопес Обрадор продължи да купува руската ваксина срещу COVID Спутник и възнамерява да я използва като бустер изстреляни по-късно тази година, заедно с кубинската ваксина Abdala.

Експертите поставиха под съмнение използването на тези ваксини, заедно със собствената ваксина Patria на Мексико, като бустер за нови варианти , тъй като всички те са проектирани през 2020 г., за да се борят с варианти, циркулиращи по това време.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР