Президентът на Мексико осъди помощта на САЩ за Украйна и санкциите срещу Венецуела и Куба

...
Президентът на Мексико осъди помощта на САЩ за Украйна и
Коментари Харесай

Президентът на Мексико осъди помощта на САЩ за Украйна и санкциите срещу Венецуела, Куба и други нации

От Асошиейтед прес, 29 септември 2023 г., 10:48 ч. Украйна и икономическите санкции срещу Венецуела, Куба и други нации като първата от двете срещи на високо ниво между САЩ и Мексико започнаха във Вашингтон.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор отправи широка критика към външната политика на САЩ, като каза, че икономическите санкции на САЩ принуждават хората да емигрират от Куба, Венецуела и Никарагуа.

Острите коментари дойдоха, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, министърът на търговията Джина Раймондо и търговският представител Катрин Тай се срещнаха с мексиканските си колеги в Държавния департамент. Никой от официалните лица, включително мексиканският външен министър Алисия Барсена и министърът на икономиката Ракел Буенростро, не се обърнаха към коментарите на Лопес Обрадор, нито бяха попитани за тях.

Вместо това те се концентрираха върху разширената търговия и икономически връзки, като приветстваха новото сътрудничество на тези фронтове и подчертаха ангажимента си да се борят с притока на синтетични опиоиди като фентанил в САЩ от Мексико.

„Чрез създаване правилните стимули и бизнес среда и овладяването на съответните силни страни на нашите две нации, ние имаме огромна възможност да превърнем Северна Америка в най-конкурентоспособния, най-продуктивния и най-динамичния регион в света“, каза Блинкен.

„Продължаваме да укрепваме, разширяваме и диверсифицираме веригите за доставки в нововъзникващи индустрии като електрически превозни средства и полупроводници“, каза той, като отбеляза, че САЩ и Мексико стартират нова инициатива за производство на полупроводници.

Въпреки че разговорите в петък бяха фокусирани върху търговските въпроси, Блинкен ще ръководи американска делегация в Мексико следващата седмица с главния прокурор Мерик Гарланд и секретаря по вътрешната сигурност Алехандро Майоркас който ще се фокусира върху сигурността на границите и миграцията.

Държавният департамент каза в изявление, че Блинкен ще се срещне с Лопес Обрадор по време на пътуването на 4-5 октомври.< /p>

Експертите казват, че лошото икономическо управление и политическите репресии са до голяма степен виновни за вълната от мигранти, напускащи Венецуела и Куба.

Лопес Обрадор каза, че Съединените щати трябва да похарчат част от парите, изпратени на Украйна, за икономическо развитие в Латинска Америка.

„Те (САЩ) не не правете нищо - каза той. „Това е повече, много повече, това, което разрешават за войната в Украйна, отколкото това, което дават, за да помогнат с бедността в Латинска Америка и Карибите.“

Той призова за програма на САЩ „за премахване на блокадите и спиране на тормоза на независими и свободни страни, интегриран план за сътрудничество, така че венецуелците, кубинците, никарагуанците и еквадорците, гватемалците и хондураците да не бъдат принудени да емигрират“.

През последните седмици има скок на венецуелски мигранти, преминаващи през Мексико в опит да достигнат границата на САЩ. Много от мигрантите казват, че влошените икономически и политически условия в родната им страна са ги накарали да предприемат пътуването.

Мексико осъди руската инвазия в Украйна, но прие политика на неутралитет и отказа да участва в санкциите. Мексико също продължава да купува ваксини срещу COVID-19 от реколта 2020 г. от Русия и Куба.

Мексиканският президент се присмя на усилието на републиканските законодатели в САЩ да намалят малкото количество чуждестранна помощ, която САЩ предоставя на Мексико. Лопес Обрадор оцени, че това включва 40 или 50 милиона долара, като го нарече „нелепо“.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР