Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че президентът

...
Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че президентът
Коментари Харесай

Бах: Путин използва фигуристката Валиева, Русия наруши Олимпийската харта

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин е употребявал за политически цели дисквалифицираната за приложимост на допинг съветска фигуристка Камила Валиева, съобщи AP.

Бах уточни, че " в действителност е доста, доста тежко да се понесе " гледката на Валиева, снимана с Путин на спортна демонстрация в Русия преди две седмици.

По думите му, на 17-годишната Валиева се е „ наложило да застане до президента Путин “ на церемонията по разкриване на така наречен " Игри на бъдещето " в съветския град Казан на 21 февруари. Освен това фигуристката е седяла до Путин във VIP-ложата.

Бах разяснява, че става дума освен за потребление на Валиева, само че и за " проява на пренебрежение към всички международни антидопингови правила ".

Коментарите на Бах прозвучаха ден откакто съветският външен министър Сергей Лавров го упрекна, че е изменил на " идеалите на олимпийското придвижване " – поради позицията на МОК, който изключи съветския олимпийски комитет от олимпийското придвижване и позволи съветски и беларуски спортисти на Олимпиадата в Париж единствено с безпристрастен статут, без право на народен байрак и химн.

В отговор Бах съобщи, че спортният трибунал (CAS) е отхвърлил жалбата на Олимпийския комитет на Русия против решението на МОК.

Той дефинира думите на Лавров като " цинична интерпретация " и означи, че съветското държавно управление " явно пренебрегва обстоятелството ", че с войната си против Украйна самото то принуди МОК да наложи съответните ограничавания.

Бах подсети, че Русия жестоко наруши Олимпийската харта, нареждайки на своя олимпийски комитет да анексира намиращите се под украинска пълномощия спортни организации в окупираните от руснаците територии на Украйна.

Във връзка с нападките на Лавров ръководителят на МОК акцентира, че сходна настъпателност идва " от същото държавно управление, което стои зад скандални операции с антидопинговата система преди, по време и дори след " проведената от Русия Олимпиада 2014 в Сочи.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР