Президентът на Латвия Егилс Левитс заяви днес, че подкрепя план

...
Президентът на Латвия Егилс Левитс заяви днес, че подкрепя план
Коментари Харесай

Президентът на Латвия подкрепи връщането на наборната служба

Президентът на Латвия Егилс Левитс съобщи през днешния ден, че поддържа проект за въвеждането още веднъж на наборната работа в армията за мъжете, а за дамите - на доброволни начала, заяви " Асошиейтед прес ".

Левитс, който е и главнокомандващ на въоръжените сили на страната си, която е член на НАТО и комшия на Русия, изрази мнението си по въпроса в изявление за латвийската телевизия ТВ3.

Става ясно, че той поддържа концепцията, пусната в общественото пространство предходната седмица от министъра на защитата. Тя планува въвеждането на 11-месечна наложителна военна послужвам за мъжете на възраст 18-27 години, която да стартира от 2023 година

" Имаме в действителност, в действителност положителни въоръжени сили на високо равнище, професионални въоръжени сили - може да се каже едни от най-хубавите в НАТО ", сподели президентът. Според него наборната работа е нужна, тъй като няма задоволително бойци от запаса с военно образование измежду популацията на страната, което наброява 1.9 млн. души.

Латвия се отхвърли от наложителната военна работа през 2007 година, преминавайки към изцяло професионална войска, напомня АП. Левитс уточни, че най-голямото ограничаване за сегашната професионална войска на страната му е нейната дребна бройка. " Новата геополитическа обстановка изисква по-голям брой хора, които - в случай че е належащо - да могат да вземат участие в защитата на тяхната страна и които не са професионални бойци, а са резервисти ", сподели Левитс, имайки поради нашествието на Русия в Украйна.
Той добави, че " дамите също би трябвало да бъдат подготвени да пазят страната си ", само че се въздържа да каже дали военната работа при представителките на нежния пол би трябвало да стане наложителна. Президентът също по този начин прикани политиците и държавните чиновници да измислят способи за увещание на живеещите в чужбина латвийци да вземат участие в отбраната на страната им.

Според неокончателния проект на латвийското министерство на защитата към 1000 наборни бойци би трябвало да бъдат набирани всяка година два пъти годишно. Моделът на наложителна наборна военна работа би трябвало да бъде въведен поетапно в границите на петгодишен интервал, който стартира следващата година.

Съседна Литва се отхвърли от наложителната военна работа през 2008 година,. Естония, най-северната от трите прибалтийски републики, резервира наборната работа, подкрепяна от Естонската лига за защита, основана след придобиването на самостоятелност през 1991 година, показва АП.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР