Президентът на Косово Вьоса Османи и министър-председателят Албин Курти се

...
Президентът на Косово Вьоса Османи и министър-председателят Албин Курти се
Коментари Харесай

Курти към Макрон: Белград сплашва сърбите, насърчава престъпни групи да рушат реда в Северно Косово

Президентът на Косово Вьоса Османи и министър-председателят Албин Курти се срещнаха през вчерашния ден в Париж с президента на Франция Еманюел Макрон. Те разискаха разговора сред Белград и Прищина, района и нововъзникналата обстановка в Северно Косово.

След срещата Османи и Курти направиха взаимно изказване, в което декларират, че са благодарили на Макрон за уговорката на Франция и Германия да се даде нова динамичност на процеса на разговор в Брюксел, заяви KoSSev.info.

От друга страна те споделиха, че институциите на Косово са ангажирани с този развой, само че в случай че той се основава на " опазване на суверенитета, конституционния ред, териториалната целокупност и функционалността на Косово ".

Курти и Османи също споделиха на Макрон, че Косово е предложило обща рамка на съглашението, само че също по този начин оцениха, че френско-германското предложение служи като добра основа за по-нататъшни диалози.

Те се позоваха и на последните събития в Северно Косово и споделиха на френския президент, че институциите на Косово остават ангажирани с мира, стабилността и гарантирането на безвредна среда за всички жители.

На срещата с френския президент те упрекнаха Сърбия в " дестабилизиращи трендове ". Според тях формален Белград прави това, като „ укрепва противозаконните си структури в Косово, сплашва сръбските жители и предизвиква незаконни групи да нарушават реда и закона в Севера “.

Османи и Курти споделиха, че Косово „ ще продължи да бъде координирано с интернационалните сътрудници за решение на провокациите пред сигурността “.

В същото време на Макрон е казано, че Прищина „ продължава да бъде образец в района и отвън него във връзка с отбраната на правата на общностите, които не са болшинство “, само че също по този начин, че е благонадежден сътрудник на Франция и други евроатлантически съдружници.

Представителите на Прищина разискаха с френския президент и съответните стъпки, които подхващат за участието на Косово в евроатлантическите структури. Те още веднъж желаеха продължение на поддръжката на Франция за участие в Съвета на Европа, в програмата на НАТО - Партньорство за мир, както и настояването на Косово за участие в Европейски Съюз и други интернационалните организации.

Малко по-рано с Макрон се срещна и сръбският президент Александър Вучич. Той сподели, че е имал добър и изчерпателен диалог по доста значими тематики, че са говорили и за обстановката в Косово, само че също по този начин има неща, за които не може да приказва обществено. Той разгласи, че най-вероятно няма да се срещне с премиера на Косово, а във връзка медийните спекулации по отношение на проекта за разискване на Съюза за сръбските общини като част от френско-германския проект сподели, че " няма отхвърля полемика за това " и че " той не е глупак ".

Вучич упрекна Прищина, че не извършва контрактуваното в Брюксел.

Очаква се през днешния ден сутринта Вучич и Курти да имат двустранни срещи с висшия представител на Европейски Съюз Жозеп Борел. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР