Президентът на Китай Си Цзинпин посочи при пристигането си снощи

...
Президентът на Китай Си Цзинпин посочи при пристигането си снощи
Коментари Харесай

Си Цзинпин:Стоманеното приятелството между Китай и Сърбия пусна дълбоки корени в сърцата на народите

Президентът на Китай Си Цзинпин уточни при идването си нощес в Белград, че стоманеното другарство сред Сърбия и Китай е пуснало по-дълбоки корени в сърцата на двата народа и че той е уверен, че това посещаване ще бъде ползотворно и ще отвори нова страница в връзките сред двете страни, съобщи Танюг.

 

" Стоманено другарство " е формалната дефиниция, която Пекин и Белград употребяват за разказване на двустранните си връзки.

 

„ Китай и Сърбия си оказаха твърда поддръжка по въпроси, отнасящи се до главните ни ползи и огромни опасения. Заедно подкрепихме интернационалната правдивост и допринесохме за насърчаването на мира и развиването в света “, уточни Си в прессъобщение, публикувано от посолството на Китай в Сърбия.

 

Той акцентира дълбокото обичайно другарство сред Сърбия и Китай. Китайският държавен глава напомни, че двете страни са се споразумели за изцяло взаимно освобождение от визи, разкрили са директни полети и са подписали съглашение за свободна търговия, както и че обменът сред хората се ускорява.

 

Си акцентира, че това посещаване ще бъде опция за обстоен продан на отзиви с президента Вучич по отношение на двустранните връзки и други въпроси от общ интерес.

 

Самолетът на китайския президент беше ескортиран до летището в Белград през сръбското въздушно пространство от сръбски изтребители МиГ-29. Делегацията на Си Цзинпин е от към 400 души, а престоят му в Сърбия се охранява от към 3400 служители на реда.

 

За през днешния ден е планувано тържественото посрещане на китайския президент Си Цзинпин, след което китайският държавен глава ще беседва със сръбския президент Александър Вучич и ще има пленарна среща на делегациите, водени от двамата водачи.

 

Снощи китайският президент, придружаван от брачната половинка си, беше посрещнат на белградското летище Никола Тесла от Вучич и брачната половинка му, от сръбския министър председател Милош Вучевич, ръководителя на Народното събрание Ана Бърнабич, министъра на външните работи Марко Джурич, както и от някогашния президент на Сърбия Томислав Николич и брачната половинка му.

 

„ Уважаеми президентe Си, уважаеми приятелю, добре пристигнал в Сърбия! С това посещаване ​​оказахте огромна чест на страната и народа ни, които откровено обичат Китай и ценят другарството на вашата велика страна. Визията за света, която защитавате, даде ентусиазъм и мощ и на нашата дребна страна, която през днешния ден самоуверено и гордо върви по пътя на напредъка и триумфа “, написа Вучич на страницата си в Инстаграм „ buducnostsrbijeav “. 

 

Последното посещаване на Си в Сърбия бе през 2016 година Това бе и първото посещаване на китайски президент в Белград от 32 години, като тогава бе подписана Декларация за стратегическо партньорство.

 

Вучич се срещна със Си предишния октомври в Пекин по време на третия конгрес „ Един пояс, веднъж “. Тогава бяха подписани 18 съглашения, в това число и съглашение за свободна търговия сред Сърбия и Китай, което се чака да влезе в действие през юли.

 

Посещението на Си тази седмица в Европа е първата аудиенция на китайския президент на Стария континент за последните пет години. Преди Белград Си беше в Париж, а на следващия ден ще посети Будапеща.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР