Президентът на Китай Си Дзинпин ще проведе среща с френския

...
Президентът на Китай Си Дзинпин ще проведе среща с френския
Коментари Харесай

Си Дзинпин се отправя на първо посещение в Европа след пандемията, ще се срещне с Макрон

Президентът на Китай Си Дзинпин ще организира среща с френския си сътрудник Еманюел Макрон в Париж при започване на май, което ще бъде първото му пътешестване до Европа след пандемията от ковид, потвърдиха пред изданието Politico публични лица от Париж и Брюксел.

По този метод Китай се стреми да възвърне разрушените връзки с Европа заради " неограниченото партньорство " на Си Дзинпин с съветския президент Владимир Путин, което продължава, макар войната в Украйна, акцентира изданието, представено от " Фокус ".

Посещението на китайския водач съответствува с 60-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред Париж и Пекин, само че настроението във Франция ще бъде друго от предходните тържества по случай 50-годишнината на двустранните връзки, споделя източник, осведомен с подготовката за визитата.

Пътуването, което е планувано от месеци, ще бъде следено от близко във Вашингтон и в европейските столици. Германският канцлер Олаф Шолц също ще направи посещаване в Китай през април.

Официални лица означават пред Politico, че Китай се пробва да убеди Европа да разреши на Русия да седне на масата за бъдещи мирни договаряния за Украйна. В противоположен случай Пекин ще бойкотира сходни срещи. Това обръщение бе подсилено по време на европейската обиколка на китайския специфичен делегат Ли Хуей по-рано този месец, в границите на която той разиска бъдещето на Украйна. Китайското външно министерство публично съобщи, че Ли Хуей е заречен, че Пекин ще " поддържа навременното привикване на мирна конференция с равно присъединяване на всички страни “.

Срещата сред Си и Макрон в Париж идва година след визитата на френския президент в Пекин и Гуанджоу. Очаква се Макрон да посети Китай още веднъж тази година, само че Елисейският замък не е удостоверил сходни проекти към този момент.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР