Президентът на Китай Си Дзинпин обвини Вашингтон тази седмица, че

...
Президентът на Китай Си Дзинпин обвини Вашингтон тази седмица, че
Коментари Харесай

Китай обвини САЩ, че спират развитието му

Президентът на Китай Си Дзинпин упрекна Вашингтон тази седмица, че се пробва да изолира страната му и да задържи нейното развиване. Това отразява възходящото отчаяние на ръководещата комунистическа партия, че нейният блян към разцвет и световно въздействие е заплашен от рестриктивните мерки на Съединени американски щати върху достъпа до технологии, поддръжката им за Тайван и други ходове, обсъждани от Пекин като враждебни, обобщава Асошиейтед Прес.

Си, най-властният водач на Китай от десетилетия, постоянно се пробва да наподобява, че е над проблемите и нормално насочва скучни позитивни изявления. Това прави изявлението от понеделник му още по-фрапиращо. Си сподели, че водената от Съединени американски щати акция за " въздържане и угнетяване " на Китай е " донесла невиждани, съществени провокации ". Той прикани обществеността " да се осмели да се бори ".

Във вторник външният министър на Китай Чин Ган изостри предизвестието, като сподели, че Вашингтон е изправен пред вероятен " спор и борба ", в случай че не промени курса си.

" Министърът на външните работи приказва, споделяйки необятно публикуваното мнение, че Съединените щати са се насочили против Китай и той би трябвало да се пази ", сподели Джон Делури, експерт по интернационалните връзки в университета Йонсей в Сеул.

Китай надали е единственото държавно управление, което се възмущава от господството на Вашингтон в световните стратегически и стопански въпроси. Но китайските водачи считат, че Съединените щати поставят спомагателни старания, с цел да пречат на Пекин като кандидат за районно и евентуално световно водачество.

Управляващата партия в Китай желае да възвърне историческата роля на страната си като политически и културен водач, да увеличи приходите, като трансформира страната в основател на нови технологии и да сплоти това, което счита за китайска територия, като поеме контрола над Тайван, обсъждан от Пекин като неделима част от личната му територия.

Пекин гледа на това като на позитивни цели, само че в Съединени американски щати това се преглежда като опасност. Във Вашингтон споделят, че китайските проекти за развиване се основават най-малко частично на кражба или напън върху задгранични компании да предадат своите технологии. Някои предизвестяват, че китайската конкуренция може да подкопае индустриалното владичество и приходите на Съединени американски щати.

Вашингтон попречва проектите на Пекин, като сложи китайски компании, в това число първата китайска световна софтуерна марка Huawei, в черен лист, който лимитира достъпа й до чипове и други технологии. Това нанесе тежки вреди на марката смарт телефони Huawei, в миналото една от най-големите в света. Американски чиновници лобират пред европейски и други съдружници да заобикалят оборудването на Huawei, когато обновяват телефонните си мрежи.

Вашингтон се базира на опасения за сигурността, само че Пекин твърди, че това е опрощение да навреди на своите нововъзникващи съперници.

Двете страни имат най-големите търговски връзки в света и общи ползи в битката с изменението на климата и други проблеми. Но връзките са обтегнати поради Тайван, отношението на Пекин към Хонконг и най-вече мюсюлманските етнически малцинства и отхвърли му да подлага на критика или изолира Русия поради нейното навлизане в Украйна.

Официалната китайска позиция се изостри след срещата на Си Дзинпин с президента на Съединени американски щати Джо Байдън през ноември в Индонезия, сподели Ши Инхонг, експерт по интернационалните връзки в университета Ренмин в Пекин. Той означи, че през петте месеца от този момент Вашингтон е одобрил повече продажби на оръжия на Тайван, подлагал на критика е позицията на Пекин във връзка с Украйна и е сложил повече китайски компании в описи за наблюдаване на износа, като всяко от тези дейности Китай счита за враждебно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР