Президентът на Китай Си Дзинпин нарече американския си колега Джо

...
Президентът на Китай Си Дзинпин нарече американския си колега Джо
Коментари Харесай

Си Дзинпин нарече Джо Байдън стар приятел по време на първа виртуална среща

Президентът на Китай Си Дзинпин назова американския си сътрудник Джо Байдън " остарял другар ", предадоха международните организации. С тези думи Си се обърна към Байдън при започване на срещата им онлайн, която продължи близо 2 часа.

Си Дзинпин и Джо Байдън до момента са говорили по телефона и са разменяли известия. Това е първата им публична среща, откогато Байдън встъпи в служба през януари. За последно двамата са говорили по телефона на 10 септември.

В началото й Байдън изрази вяра идващия път да се срещне персонално със Си. Той съобщи, че е значимо двамата да споделят намерено и почтено и изрази вяра, че сегашният им диалог ще е прям. Байдън напомни, че водачите на Съединени американски щати и на Китай имат отговорността да подсигуряват, че техните връзки няма да се трансфорат в открит спор.

Байдън сподели, че със Си ще разиска въпроси, по които Съединени американски щати имат безпокойствие, от спазването на човешките права до Индо-Тихоокеанския район. Той напомни, че Съединени американски щати постоянно са бранели полезностите, в които имат вяра, и че страните би трябвало да играят съгласно разпоредбите.

От своя страна Си съобщи, че Китай и Съединени американски щати би трябвало да подобрят тяхната връзка и да засилят съдействието, тъй като и двете страни са изправени пред голям брой провокации. Той съобщи, че е подготвен да придвижи американо-китайските връзки напред в позитивна посока. Си съобщи, че една солидна и устойчива американо-китайска връзка е нужна и двете страни би трябвало да се почитат една друга.

Видеоконферентната среща сред двамата водачи става в миг на повишено напрежение в връзките сред двете страни. Байдън подлага на критика Пекин поради нарушаванията на човешките права по отношение на уйгурите, потушаването на демократичните митинги в Хонконг, военната експанзия против Тайван и други въпроси. Пекин пък разкритикува Белия дом, че се меси в китайските вътрешни каузи.

В диалозите двамата водачи бяха придружавани от висши сътрудници. Байдън бе придружаван от държавния секретар Антъни Блинкън, от съветника по националната сигурност Джейк Съливан, от министърката на финансите Джанет Йелън, от координатора по въпросите, свързани с Индо-Тихоокеанския район в Съвета за национална сигурност към Белия дом Кърт Кембъл и от старши шефа за Китай в Съвета за национална сигурност Лаура Розенбъргър.

Си Дзинпин бе придружаван от ръководителя на канцеларията на Централния комитет на Китайската комунистическа партия Дън Сюцзян, от вицепремиера Лю Хъ, от високопоставения представител за външната политика в Централния комитет на комунистическата партия Ян Цзечъ, от външния министър Ван И и от заместник-външния министър Се Фън.

Видеоконферентната среща сред двамата водачи се организира в миг на повишено напрежение в връзките сред двете страни. Байдън подлага на критика Пекин поради нарушаванията на човешките права по отношение на уйгурите, потушаването на демократичните митинги в Хонконг, военната експанзия против Тайван и други въпроси. Пекин пък разкритикува Белия дом, че се меси в китайските вътрешни каузи.

Досега двамата водачи имаха няколко телефонни диалога, последният от които беше през септември.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР