Президентът на Киргизстан Садир Джапаров заяви, че ако настоящата ситуация

...
Президентът на Киргизстан Садир Джапаров заяви, че ако настоящата ситуация
Коментари Харесай

Амбициозна цел: Киргизстан без външен дълг до 2035-а

Президентът на Киргизстан Садир Джапаров съобщи, че в случай че актуалната обстановка в страната продължи, външният дълг ще бъде закрит до 2035 година.

" Да забравим тематиката за външния дълг. Дори в случай че външният ни дълг нарасне до $10-15 милиарда, няма място за терзание. През 2020 година външният дълг на страната възлизаше на към $5 милиарда. Тази сума съставлява външният дълг, насъбран над 30 години. Целият външен дълг ще изплатим до 2035 година ", сподели Джапаров в изявление за киргизката организация " Кабар ", представен от finmarket.ru.
 Киргизстан изнася от ден на ден злато, а стопанската система й набъбна с 50% за 3 години
Бившата руска република, която продава тонове злато на Швейцария и печели все по-добре от това

Износът се е нараснал 115 пъти единствено за една година

Според президентът времето на най-големите заплащания съответствува с времето, в което е работил екипът му. Той също по този начин изрази убеденост, че няма да има проблеми с заплащанията и акцентира, че положението на стопанската система се е подобрило.

" В бъдеще ще теглим заеми за погашение на планове, това няма да се отрази на републиканската хазна и на джобовете на хората, до момента в който има мир и непоклатимост в страната, ще плащаме безпроблемно.
 5500% растеж: Защо Киргизстан не може да се насити на немските коли и авточасти
5500% растеж: Защо Киргизстан не може да се насити на немските коли и авточасти

Икономически взрив или най-обикновено заобикаляне на глобите

Според Министерството на финансите на страната в края на 2023 година общественият дълг на Киргизстан (външен и вътрешен) възлиза на $6,2 милиарда. Повече от половината (53,6%) от външния дълг се състои от многостранни заеми - още $2,5 милиарда. Още над 2 милиарда $ (44,9 %) страната дължи в границите на двустранни преференциални заеми. От тях 36,7% от външния дълг на републиката е дълг към Експортно-импортната банка на Китай, който възлиза на 1,7 милиарда $ в края на 2023 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР