Президентът на Киргизстан призова днес населението на страната към единство

...
Президентът на Киргизстан призова днес населението на страната към единство
Коментари Харесай

Киргизстанският президент отправи призив за единство срещу Таджикистан

Президентът на Киргизстан прикани през днешния ден популацията на страната към единение и съобщи, че армията ѝ може да отблъсне всяко настъпление. Той приказва след конфликти със прилежащ Таджикистан, в които починаха близо 100 души, съобщи Франс прес.

В послание към нацията на днешния ден на народен печал киргизстанският водач Садир Джапаров прикани също така народа да не обръща внимание на " провокациите " в обществените мрежи, свързани с спора.

Призивите му са свързани с опасения от вътрешни неуредици в нестабилната средноазиатска страна, където станаха три революции от 2005 година досега; последната - през 2020 година, качи на власт Джапаров на идната година.

Миналата седмица на границата сред Киргизстан и Таджикистан, чиито връзки са изострени от териториални разногласия, свързани по-специално с водни запаси, избухнаха конфликти с тежки оръжия. Битки се случват постоянно по раницата, дълга 970 км. Този път управляващите на двете страни обявиха през вчерашния ден, че по време на последната ескалация са убити минимум 94 души.

Продължаваме напъните за споразумяване на разногласията по границата само с мирни средства, съобщи Джапаров в обръщението си през днешния ден.

За момента смъртоносните престрелки на границата са спрели, увери той, само че осъди " провокациите в обществените мрежи ", целящи " да всеят разцепление сред нас и прилежащите страни ".

Киргизстанският водач увери, че страната има задоволително средства, с цел да заплаща заплатите на военните и да им обезпечи нужната екипировка, както и да финансира възобновяване на жилищата, разрушени в конфликтите.

" Нашият боен капацитет през днешния ден е на напълно друго равнище (...) Ето доказателство: тези, които нахлуха в земите ни, бяха осъдени ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР