Президентът на Казахстан Касъмжомарт Токаев подписа указ за въвеждане на

...
Президентът на Казахстан Касъмжомарт Токаев подписа указ за въвеждане на
Коментари Харесай

Обявиха извънредно положение и в Нур Султан, столицата на Казахстан

Президентът на Казахстан Касъмжомарт Токаев подписа декрет за въвеждане на изключително състояние в столицата Нур Султан, заяви пресслужбата на президента.

„ Във връзка със сериозната и директна опасност за сигурността на жителите и за обезпечаване на публичната сигурност, възобновяване на законността и реда, отбраната на правата и свободите на жителите в рамките на град Нур Султан се вкарва изключително състояние за интервала от 16:00 ч. на 5 януари до 00:00 ч. на 19 януари 2022 г.”, се споделя в указа. За интервала на изключителното състояние в столицата ще работи и полицейски час от 23:00 до 07:00 ч. и ще бъде основана комендатура. Властите ще засилят защитата на публичния ред, на изключително значимите стратегически обекти, както и на обектите, осигуряващи ежедневния живот на популацията и действието на превоза. "

Въвеждат се ограничавания за свободата на напредване, в това число на транспортни средства, ще бъдат правени постоянни инспекции на документите за идентичност на физическите лица, както и оглед на движимостите им и на транспортните им средства.

Ограничава се влизането в столицата и излизането от нея. Забранява се организацията и провеждането на мирни събирания, зрелищни, спортни и други всеобщи мероприятия.

Забранява се продажбата на оръжия, муниции, взривни субстанции, специфични средства и токсични субстанции.

Въвежда се специфичен режим за продажба на лекарства, наркотични и психотропни субстанции, прекурсори, етилов алкохол и алкохолни питиета.

Временно ще бъдат конфискувани оръжията, муниции и токсични субстанции от физическите лица, а от юридическите дружно с оръжията, боеприпасите и токсичните субстанции краткотрайно ще бъдат конфискувани бойното и образователното военно съоръжение, взривни и радиоактивни субстанции.

По-рано тази заран президентът на Казахстан разгласи двуседмично изключително състояние и в областите Мангистау и Алмати, считано от 5 януари.

Причината за тази мярка са продължаващите трети ден митинги поради нарасналите цени на полутечен газ.

От 1 януари 2022 година страната извърши цялостен преход на търговията с полутечен нефтен газ посредством стоковите тържища. От Министерството на енергетиката споделиха, че преди прекосяването към електронни платформи за търговия цената на този тип гориво е била неизгодна за производителите, защото се е продавала на цена под себестойността.

Въпреки оставката на държавното управление и обещанието за понижаване на цените, митингите не стихнаха. Стигна се и до съществени конфликти сред жители и силите на реда.

Протестиращи нахлуха в постройката на кметството в Алмати, а малко по-късно медиите оповестиха, че няколко хиляди жители са пробвали да обхванат на територията на президентската резиденция в някогашната столица на Казахстан и в последна сметка са я завладяли.

Президентът Токаев прикани сънародниците си да демонстрират здравомислие и да не се поддават на разрушителни апели.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР