Президентът на Казахстан е отправил искане за помощ към оглавяваната

...
Президентът на Казахстан е отправил искане за помощ към оглавяваната
Коментари Харесай

Десетки убити от полицията на протестите в Казахстан

Президентът на Казахстан е отправил искане за помощ към ръководената от Русия Организация на контракта за групова сигурност за справяне с безредиците в страната. В телевизионно изказване, излъчено късно нощес, президентът Касим-Жомарт Токаев разгласи, че се e обърнал към организацията, в която членуват също Русия, Беларус, Армения, Киргизстан и Таджикистан, тъй като страната му е потърпевша от офанзиви на терористични банди, подготвени в чужбина. " Алмати беше атакуван, погубен, вандализиран, жителите му станаха жертва на офанзиви на терористи и бандити. Наш дълг е да предприемем всички вероятни дейности за отбрана на страната ", акцентира Токаев.

Президентът разгласи изключително състояние и съобщи, че ще има изрично справяне с безредиците, както и че не има намерение да напуща страната.

Правоохранителните органи на Казахстан са почнали антитерористична интервенция в Алмати, разгласи комендантството в най-големия казахстански град и посочи, че акцията цели определяне на реда. Активната фаза на интервенцията е почнала рано сутринта. Властите приканват жителите да запазят успокоение, както и акцентират, че екстремисти нанасят вреди на бизнеса и пробват да обиден целостта на страната.

Бурните митинги в Казахстан бяха провокирани от високите цени на горивата и тока, като протестиращи нападнаха държавни здания, както и летището в най-големия град Алмати.

Казахстанската полиция заяви за десетки отстранени протестиращи в някогашната столица Алмати, откакто тази нощ президентът Касим Жомарт-Токаев изиска военна помощ от съдружниците си от Организацията на Договора за групова сигурност.

Военен контингент на ОДКС към този момент е навлязъл в Казахстан и извършва задания в страната.

Тази заран се стигна до нови конфликти сред силите за сигурност и събралите се на площада на републиката в Алмати стачкуващи. Протестите в Казахстан, в началото предизвикани от нарасналите цени на пропан-бутана, навлизат в своя пети ден.

Руски медии оповестяват за интензивна престрелка на площада, където въоръжени лица е имало и измежду протестиращите. По-късно казахстанските управляващи оповестиха за десетки отстранени провокатори, които по-рано през нощта нападнали постройка на полицията.

Президентската резиденция в столицата Нур Султан остава отцепена от специфичните елементи, националната банка спря работата на финансовите институции и обмяната на валута, полетите към Москва са анулирани, а самолетните компании „ Флай Дубай “ и „ Еър Арабия “ стопираха полетите си до Казахстан. Интернетът в страната е спрян съвсем на всички места.

Докато Токаев и съдружниците му отдават продължаващите митинги на външно въздействие, противостоящи анализатори считат, че те са предизвикани от нагнетено неодобрение против властническата власт на някогашния президент Нурсултан Назарбаев и наследника му.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР