Президентът на Израел в сряда възложи на премиера Бенямин Нетаняху

...
Президентът на Израел в сряда възложи на премиера Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

Израелският президент възложи на Нетаняху да сформира правителство

Президентът на Израел в сряда разпореди на премиера Бенямин Нетаняху да сформира ново държавно управление след избори от предходната седмица, които не излъчиха явен победител, оповестиха от неговият кабинет.


Съобщението последва взаимна среща сред президента Реувен Ривлин, Нетаняху и главния кандидат на премиера Бени Ганц.

Премиерът Бенямин Нетаняху има още един късмет да сформира държавно управление, откакто не го направи след изборите през април, разяснява „ Джерусалем пост “, откакто президентът Реувен Ривлин даде мандат на водача на " Ликуд ".

Президентът Реувен Ривлин публично даде на Нетаняху четири седмици за сформиране на държавното управление, след среща с водача на „ Синьо и бяло “ Бени Ганц не съумя да реализира пробив.

" Нетаняху има повече късмет да сформира държавно управление ", сподели Ривлин в тирада дружно с Нетаняху.

Ривлин сподели, че е дал мандата на Нетаняху, защото е получил 55 рекомендации от членове на Кнесета, спрямо 54 за Ганц. Той прикани партиите да спрат да се дисквалифицират взаимно. Президентът изрази страдание, че не се образува държавно управление за единение.

Нетаняху към този момент има блок от 55 депутати от своята " Ликуд " и неговите съдружници. Но ще му бъде нужна и поддръжка от Израел Бейтену или „ Синьо и бяло “, с цел да образува държавно управление. Засега всички неведнъж са отказвали.

Ако Нетаняху се провали, Ривлин може да даде мандат на Ганц или на различен претендент от " Ликуд ". Той би могъл също да каже на ръководителя на Кнесета Юли Еделщайн, че няма претендент. Ако това се случи, ще има 21 дни, в които всеки претендент може да се опита да събере 61 депутати зад себе си и да образува държавно управление.

Източници, близки до Ривлин, обявиха във вторник, че е най-вероятно той да дефинира претендент за сформиране на държавно управление чак идната седмица след празника Рош Хашана. Но откакто в първичните диалози сред Ликуд и „ Синьо и бяло “ не беше реализиран прогрес, Ривлин промени решението си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР