Президентът на Италия Серджо Матарела В Италия на 4 март

...
Президентът на Италия Серджо Матарела В Италия на 4 март
Коментари Харесай

Нови правила превръщат предстоящите избори в Италия в непозната територия


Президентът на Италия Серджо Матарела

В Италия на 4 март се създават избори по нова изборна система, която смесва пропорционалното посланичество с гласуването на правилото " първият печели всичко ".
За разлика от предходната изборна система, новият закон не дава каквото и да било предимство на заелата първо място партия или коалиция, написа в четвъртък Ройтерс.

Социолозите пресмятат, че този път спечелилият ще се нуждае от към 40 % от гласовете, с цел да ръководи, само че може да успее и с по-малко, в случай че завоюва местата, разпределяни на правилото " първият печели всичко ".

Нито една партия или коалиция не е имала поддръжка от 40 % в социологическо изследване от месеци.

Ето някои от най-вероятните сюжети след гласуването:

Победа за десноцентристите

Блокът на някогашния министър-председател Силвио Берлускони, в който влизат десноцентристи и крайнодесни, набра мощ при започване на годината, само че по-късно, наподобява, последователно отслабна, въпреки че продължава да поддържа огромна преднина. Според последните изследвания, преди на 16 февруари да влезе в действие възбраната за предизборни анкети, поддръжката за него беше 35-38 %.

Има огромни упования блокът да се показа добре в конкуренциите, при които първият печели всичко, само че нито едно изследване не демонстрира, че той може да завоюва безусловно болшинство в двете камари на Народното събрание.

Ако те измъкнат изненадваща победа, Берлускони се е споразумял с най-големия си съдружник, Северната лига, че партията, която завоюва най-вече места, ще реши кой да бъде министър-председател.

" Форца Италия " на Берлускони има преднина от 2 до 6 пункта по отношение на Северната лига. Берлускони, който има възбрана за заемане на социална служба поради присъда за данъчна машинация, загатва, че ще предложи ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Голяма коалиция

Разновидност на този сюжет може да бъде съглашение сред десноцентристките и левоцентристките партии от главното течение, ръководени надлежно от Берлускони и някогашния министър-председател Матео Ренци, за сформиране на нещо като " огромна коалиция ", каквато се заформя в Германия.

И двете партии сега изключват подобен съюз, макар че съумяха да работят дружно за малко след националните избори през 2013 година, на които никоя политическа мощ не реализира безапелационна победа.

Анкетите в последно време обаче допускат, че те няма да имат задоволително места, с цел да ръководят, което значи, че може да се наложи да опитат да привлекат други групи.

Правителство на президента

Президентът Серджо Матарела е висшият съдия в италианската политика и ще играе основна роля, в случай че изборите доведат до невъзможност.

Един сюжет планува той да се опита да уреди необятна междупартийна договорка за сформиране на кабинет с ясно избрана политическа стратегия. Подобно държавно управление може да бъде управлявано от технократ.

Движение " Пет звезди "

Антисистемното Движение " Пет Звезди " евентуално ще стане най-голямата обособена партия в Италия - изследванията му дават към 28 %. То отстъпва от отдавнашния си отвод за създаване на съюзи с други партии и в този момент споделя, че е готово да договаря с тях за политиката.

Ако нито една партия или коалиция няма работещо болшинство, Матарела може да реши, че би трябвало да разпореди първо на Движението " Пет звезди " да се опита да сформира държавно управление въз основа на тези договаряния.

Или той може да не желае да изключи най-голямата партия от необятно съдружно държавно управление.

Бързи нови избори

Ако не може да бъде формирано работещо държавно управление след 4 март, някои политици оферират левоцентристкият кабинет на министър-председателя Паоло Джентилони да остане на власт до произвеждането на нови избори, както стана в Испания, където два пъти имаше избори в разстояние на шест месеца сред 2015 и 2016 година

Някои анализатори допускат, че партиите могат да дадат на Джентилони стеснен мандат за преправяне на изборните закони, само че надали ще бъде реализирано единодушие по въпроса в скоро време.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР