Президентът на Исландия заяви, че страната се бори с огромни

...
Президентът на Исландия заяви, че страната се бори с огромни
Коментари Харесай

След изригването на вулкан в Исландия: Лавата разруши домове в Гриндавик

Президентът на Исландия съобщи, че страната се бори с големи естествени сили , откакто разтопена лава от вулкан в югозападната част на острова погълна няколко къщи в евакуирания град Гриндавик, предава „ Асошиейтед прес “.  Президентът Гудни Т. Йохансон съобщи в телевизионно послание късно нощес:

„ На полуостров Рейкянес, където се е събудила дълго спяща вулканична система, е почнал отблъскващ интервал на разтърсвания. “

В неделя сутринта вулканът на полуострова изригна за повторно в границите на по-малко от месец. Часове по-рано управляващите подредиха на жителите да изоставен рибарското градче Гриндавик , защото поредност от дребни трусове предвидиха идно изригване.

Геофизикът Магнус Туми Гудмундсон съобщи в понеделник сутринта, че изригването е „ намаляло доста “ през нощта, само че че не може да се каже по кое време ще завърши.

Гриндавик, град с 3800 души население на към 50 км югозападно от столицата Рейкявик, беше евакуиран преди този момент през ноември, когато вулканичната система Сварценги се разсъни след съвсем 800 години.

В последна сметка вулканът изригна на 18 декември , изпращайки лава надалеч от Гриндавик . На 22 декември на жителите беше позволено да се върнат по домовете си. Оттогава спешните служащи построяват защитни стени , които са спрели огромна част от потока лава от новото изригване близо до града. Никой не е умрял при изригванията, само че един служащ е липсващ, откакто съгласно известията е паднал в цепнатина, отворена от вулкана.

„ Все още не знаем по какъв начин ще се развие това изригване, само че въпреки всичко би трябвало да предприемем тези дейности, които са по силите ни “ , разяснява президентът и добави:

„ Продължаваме да се надяваме на допустимо най-хубав излаз, в лицето на тези големи естествени сили. Ще продължим да изпълняваме отговорностите си и ще продължим да бъдем дружно. “

Исландия , която се намира над гореща вулканична точка в Северния Атлантик , има приблизително по едно изригване на всеки четири до пет години. Най-разрушителното напоследък беше изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл през 2010 година, което изхвърли облаци пепел в атмосферата и наруши трансатлантическите въздушни транспорти в продължение на месеци.

Не се чака последното изригване да изхвърли огромни количества пепел във въздуха. Операциите на летище Кефлавик не престават обикновено, съобщи Гуджон Хелгасон, представител на летищния оператор Isavia.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР