Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната му ще

...
Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната му ще
Коментари Харесай

Иран започва до 60 дни да обогатява уран, ако не бъде защитен от санкциите на САЩ

Президентът на Иран Хасан Рохани съобщи, че страната му ще възобнови производството на високообогатен уран, в случай че страните по нуклеарното съглашение от 2015 година не защитят банковия и петролния му бранш от глобите на Съединени американски щати, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В тирада по националната телевизия тъкмо една година след отдръпването на Съединени американски щати от съглашението, Рохани съобщи, че оставащите по него страни - Русия, Китай, Англия, Франция и Германия, както и Европейски Съюз, имат период от 60 дни да изпълнят обещанието си да защитят петролния и банковия бранш на Техеран от глобите на Вашингтон.

Рохани също по този начин заяви, че Иран ще почне още веднъж да натрупа ресурси от обогатен уран и тежка вода, а няма повече да продава остатъка си от тях на други страни, както се изисква от нуклеарното съглашение.

Рохани уточни, че Техеран е подготвен на договаряния по нуклеарната си стратегия.

"Преценихме, че нуклеарното съглашение се нуждае от хирургическа интервенция и че болкоуспокоителните хапчета от предходната година не са помогнали. Тази хирургия има за цел да избави съглашението, а не да го унищожи ", съобщи иранският президент.

Иран през днешния ден е уведомил документално за решението си водачите на Европейски Съюз, Китай, Англия, Франция и Германия посредством посланиците им в Техеран. Подобно писмо е квалифицирано и за Русия. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще се срещне по-късно през днешния ден в Москва с съветския си сътрудник Сергей Лавров.

"Ако петте страни се включат в договаряния и оказват помощ на Иран да реализира облагите си в петролния и банковия бранш, Иран ще възобнови осъществяването на уговорките си по нуклеарното съглашение ", съобщи Рохани.

Той обаче предизвести, че ще има "силна реакция ", в случай че вместо това европейските водачи се опитат да наложат спомагателни наказания на Иран посредством Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф насочи настрана предизвестие от Москва.

"След една година самообладание Иран приключва ограничения, чието продължение Съединени американски щати направиха невероятно. Световните сили разполагат с все по-малко време за поврат ", написа той в Туитър.

Президентът Рохани заяви, че в случай че 60-дневният период изтече без подхванати дейности, Иран ще спре воденото от Китай препроектиране на нуклеарния му реактор с тежка вода в Арак. Такива реактори създават плутоний, който може да се употребява за нуклеарни оръжия, отбелязва АП.

Засега няма реакция от Белия дом. В неделя обаче Вашингтон разгласи, че изпраща самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив поради "ескалация на дейностите на Иран, който готви идни набези " против американските сили в района.

Съгласно нуклеарното съглашение Иран може да държи ресурси от не повече 300 кг нискообогатен уран. Преди съглашението страната е имала 10 000 кг високообогатен уран.

Миналата седмица Съединени американски щати прекратиха покупко-продажби, които позволяваха на Иран да разменя обогатения си уран за уранов прахуляк от уранова руда от Русия и да продава тежката си вода на Оман. Съединени американски щати също по този начин прекратиха действието на направените от тях изключения за някои страни да могат да купуват ирански недопечен нефт, който е главен източник на доходи за Техеран.

В момента съглашението позволява на Иран да обогатява уран единствено до 3,67 % непорочност, която може да се употребява за зареждане на нуклеарна централа за цивилен цели. Необходимата за нуклеарни оръжия непорочност на урана е 90 %. Според учените обаче щом някоя страна реализира обогатяване на уран до 20 % непорочност, времето за реализиране на 90 % спада на половина. Иран към този момент е обогатявал уран до 20 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР