Президентът на Харвард Клодин Гей заяви, че ще подаде оставка

...
Президентът на Харвард Клодин Гей заяви, че ще подаде оставка
Коментари Харесай

Президентът на Харвард подаде оставка

Президентът на Харвард Клодин Гей съобщи, че ще подаде оставка от поста си във вторник, поставяйки завършек на шестмесечен мандат, засенчен от обвинявания в плагиатство и отрицателна реакция против нейните показания в Конгреса за антисемитизма в кампуса, оповестява.

Гей беше подложена на напън да напусне еврейската общественост в Харвард и някои членове на Конгреса поради мненията си на чуването в Конгреса на 5 декември, като в същото време беше изправена пред няколко обвинявания в плагиатство за академичната си работа през последните месеци.

В писмо до общността на Харвард Гей съобщи, че решението й да се отдръпна е било „ мъчно, което не може да се опише “.

„ След консултация с членове на Харвардската корпорация стана ясно, че е в най-хубавия интерес на Харвард да подам оставка, тъй че нашата общественост да може да се оправи с този миг на извънредно предизвикателство с фокус върху институцията, а не върху всеки обособен човек ”, написа тя.

Харвардската корпорация, 11-членният директорски орган на университета, сподели в имейл до общността, че нейните членове са приели оставката на Гей „ със тъга “ и че ректорът на учебното заведение и основен научен шеф, Алън Гарбър, ще поеме длъжността краткотраен президент.

Гей, някогашният президент на Университета на Пенсилвания Лиз Магил и президентът на Масачузетския софтуерен институт Сали Корнблут свидетелстваха пред комисията на Камарата на представителите на Съединени американски щати на 5 декември за повишаването на антисемитизма в университетските кампуси след експлоадирането на войната Израел-Хамас през октомври.

Триото отхвърли да даде безапелационен отговор с „ да “ или „ не “ на въпрос на представителя на републиканците в Съединени американски щати Елиз Стефаник дали призоваването за геноцид на евреите би нарушило кодексите на държание на техните учебни заведения във връзка с малтретирането и издевателството, заявявайки, че би трябвало да балансирайте го против отбраната на свободата на словото.

Позовавайки се на неодобрение от техните показания, повече от 70 американски законодатели подписаха писмо, изискващо управителните препоръки на трите университета да отстранят президентите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР