Президентът на Гърция обяви тридневен траур заради жертвите от пожарите

...
Президентът на Гърция обяви тридневен траур заради жертвите от пожарите
Коментари Харесай

Гърция обяви тридневен траур

Президентът на Гърция разгласи тридневен печал поради жертвите от пожарите към Атина, които досега са 74. 187 души са ранени, 23 от които деца. Пострада и една българка, която е в болница с изгаряния, само че без заплаха за живота. Броят на хората в неопределеност към момента не е конкретизиран. Има опасения, че това не е окончателният брой на жертвите.

 
Стотици хора са избягали към морето, с цел да се спасят от стихията, над 700 души са избавени от бреговата защита, кораби и риболовен лодки. 1000 къщи и 300 автомобила са опожарени. Спасителни екипи не престават търсенето измежду останките от изгорели здания, а бреговата защита търси в морето.
 
Горските пожари в гръцката област Атика, в която се намира и столицата Атина, избухнаха през вчерашния ден. Днес огнената буря на множеството места към този момент е овладяна.

 
Огромните пламъци, подхранвани от мощния вятър през вчерашния ден следобяд, са обхванали бързо курортното градче Мати, което се намира на 30 км от столицата Атина, и са хванали в капан стотици хора. Много от тях са избягали към плажа, други обаче са останали блокирани. Днес на метри от плажа бяха открити 26 тела, измежду които на 6-месечно бебе. По информация на Бреговата защита над 700 души са избавени от брега, други 19 са измъкнати от водата.-->
 
На територията на Гърция огромни пожари избухнаха в региона на Кинета, Атика, в региона на Метохи, покрай град Ханя на остров Крит, региона на Пендели, Атина и в региона на Рафина, Атика. Най-много са жертвите в региона на Неа Макри, обитаемоте места Мати, Кокино лиманаки, община Рафина. В битката с огъня се включиха 600 пожарникари и 300 профилирани автомобила.

 
Гръцкият министър председател Алексис Ципрас изиска интернационална помощ за битка с пожарите, като доста страни към този момент се отзоваха. Министър-председателят изрази и подозрения за тенденциозен палеж, защото пожарите са избухнали едновременно. 
 
Към спешен щаб в българското посолство в Атина могат да се обръщат хората, които търсят помощ, подпомагане, информация по отношение на ситуацията. В случай на нужда, нашите сънародници могат да се обадят на телефон: +30 6937 096 220.
 
Температури в Гърция през последните дни доближиха 40 градуса.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР