Президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че може да се

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че може да се
Коментари Харесай

Макрон и Зеленски искат съживяване на преговорите в Нормандската четворка

Президентът на Франция Еманюел Макрон счита, че може да се реализира прогрес по деескалацията на обстановката към Украйна и Русия, както и да се приложат " съответни, на практика решения " за понижаване на напрежението сред Москва и Запада.

На конференция в Киев след срещата си с президента на Украйна Володимир Зеленски той изрази оптимизъм за осъществяването на съглашението от Минск.

Макрон съобщи, че и Зеленски, и президентът на Русия Владимир Путин, са удостоверили желанието си за осъществяване на договореностите за Източна Украйна, реализирани с посредничеството на Франция и Германия.
 Макрон и Путин разговаряха над 5 часа в Кремъл
Макрон и Путин разговаряха над 5 часа в Кремъл

Кризата в Украйна е била съществена тематика

" Сега имаме опция да реализираме прогрес в тези договаряния " сред Русия и Украйна, увери Макрон.

Зеленски от своя страна изрази вяра, че в близко време ще се проведат договаряния в границите на Нормандския формат , включващ Украйна, Русия, Германия и Франция.

" Именно мирният развой беше един от основните въпроси на днешните не диалози. Очакваме в най-скоро време, според договореностите, реализирани на Парижката среща още през декември 2019 година, да успеем да проведем идващите договаряния на водачите от Нормандската четворка. " - означи той.
 Коментарите на Макрон след диалозите с Путин са притеснителни за НАТО
Коментарите на Макрон след диалозите с Путин са притеснителни за НАТО

Легитимира претенции на Москва за нова архитектура за сигурност, учредена на съветската идея, на фона на военни закани

Същевременно Зеленски акцентира, че ще повярва в откритостта на желанията на Путин за деескалация единствено в случай че думите му бъдат подкрепени с съответни стъпки.

Във връзка с настояването на Путин Украйна да не бъде одобрявана в НАТО, Макрон увери, че НАТО няма да се откаже от политиката на отворените порти и приемането нови страни в Алианса.

Той опроверга изказванията, появили се в медийни изявления, че е приказвал с Путин за " финландизация на Украйна " - т.е. налагането на безпристрастен статут на страната като вероятен излаз от сегашната обстановка.

При визитата в Киев на френската делегация, водена от Макрон, двете страни подписаха пет двустранни документа в областта на сигурността, защитата, стопанската система.

Френската страна заяви, че ще даде на Украйна 1.2 милиарда евро програмно финансиране, което може да се употребява за съответни планове за развиване.
 Украйна приветства Макрон, само че няма да пресича алените си линии за Русия
Украйна приветства Макрон, само че няма да пресича алените си линии за Русия

Френският президент идва на посещаване в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР